Valget i Nederland:Euro-presidenten Jeroen Dijsselbloem mistet nesten all tillit

KATASTROFE-MANN: Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem leder gruppa av euro-land. Hjemme har ikke hans sosialdemokratiske parti mye tillit igjen.
KATASTROFE-MANN: Nederlands finansminister Jeroen Dijsselbloem leder gruppa av euro-land. Hjemme har ikke hans sosialdemokratiske parti mye tillit igjen. Foto: Francois Lenoir / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for gruppa av 19 euroland i EU tilhører de nederlandske sosialdemokratene, som mistet 29 av 38 plasser i det nederlandske parlamentet. Eurolandene må kanskje på lederjakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppa av finansministre i EUs 19 euroland har siden 2013 vært ledet av den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem fra Sosialdemokratiske Partij van die Arbeid (PvdA).

Men nå er det svært så usikkert om han får beholde finansministerposten på hjemmebane. For i gårsdagens valg gikk Sosialdemokratene på en katastrofal nedgang i oppslutning og sitter igjen med bare 9 av 38 mandater i parlamentet.

PvdA har sittet i en koalisjonsregjering sammen med Mark Ruttes Folkepartiet for frihet og demokrati (VVD).

Om sosialdemokratene etter dette uhellsvangre ekteskapet vil fortsette i en ny koalisjon, er høyst uvisst. Dermed kan det hende at også Eurogruppen må se seg om etter en ny leder.

Sosialdemokraten Dijsselbloem har vært blant dem som har stått steilt imot ønsket fra Det internasjonale pengefondet IMF, om å ettergi noe av den enorme greske statsgjelden.

Les også: – Valget i Nederland en katastrofe for sosialdemokratene