Norges Bank holder styringsrenten uendret

Sentralbanksjef Øystein Olsen: – Renten blir trolig liggende på dagens nivå fremover. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tråd med analytikernes forventninger holder hovedstyret i Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen ble offentliggjort torsdag.

– Pengepolitikken er ekspansiv og understøtter omstillingene i norsk økonomi. Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Styringsrenten har vært holdt på rekordlave 0,5 prosent i nøyaktig ett år.

Klokken 10.30 kan du følge pressekonferansen med sentralbanksjef Øystein Olsen direkte i videoruta over.

– Oppgangen har fått feste

I begrunnelsen fra Norges Bank heter det at det er utsikter til at inflasjonen vil bli lavere enn tidligere ventet. Det tilsier isolert sett en lavere styringsrente i tiden som kommer.

– På den annen side ser oppgangen i realøkonomien ut til å ha fått feste, og arbeidsledigheten har avtatt. Inflasjonsforventningene synes godt forankret. Med en styringsrente nær dagens nivå er det utsikter til at prisveksten etter hvert vil ta seg opp igjen, skriver sentralbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det påpekes videre at en enda lavere styringsrente vil kunne føre til at veksten i boligpriser og gjeld skyter ytterligere fart.

– Vil bli liggende på dagens nivå

– Pengepolitikken er ekspansiv og understøtter omstillingene i norsk økonomi. Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Styringsrenten har vært holdt på rekordlave 0,5 prosent i nøyaktig ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær dagens nivå lenge

Norges Bank offentliggjorde torsdag også pengepolitisk rapport og sin vurdering av finansiell stabilitet.

Heller opp enn ned på sikt

Det knyttet seg på forhånd en viss spenning til om sentralbanken ville oppjustere rentebanen, blant annet på grunn av bedre utsikter for norsk økonomi.

Banken viser i rapporten til at prognosen for styringsrenten fremover "ligger nær" 0,5 prosent de nærmeste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig innebærer renteprognosen at det er litt større sannsynlighet for at styringsrenten settes opp enn ned i tiden som kommer. Prognosen er lite endret fra forrige rapport, men tilsier at renten vil holde seg nær dagens nivå noe lenger enn tidligere anslått, skriver Norges Bank.

VIDEO: Se opptak av dagens pressekonferanse.

Lav inflasjon

Lønns- og prisveksten var i februar langt lavere enn Norges Bank ønsker, noe som isolert sett kunne vært et argument for et rentekutt fra sentralbanken torsdag.

Men en allerede rekordlav styringsrente, fortsatt sterk boligprisvekst og optimistiske signaler fra bedriftene trakk i motsatt retning.

– Sentralbanken legger stor vekt på usikkerheten knyttet til den sterke oppgangen i boligmarkedet. Dessuten skal det mer til for å senke renten ytterligere siden nivået allerede er svært lavt, skrev DNBs seniorøkonom Knut Magnussen denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank pleier å legge stor vekt på sin egen nettverksrapport, og her har bedriftene varslet at de forventer et lite oppsving i aktiviteten fremover. Magnussen viser også til at arbeidsledigheten har beveget seg nedover i det siste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uventet oppsving

Styringsrenten har ligget på 0,50 prosent siden mars i fjor. Flere eksperter trodde på forhånd at Norges Bank ville holde renten på det nivået.

– Vi venter ingen endringer fra Norges Bank i dag. De er og blir på hold, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i sin morgenrapport torsdag ifølge DN.no.

– I fjor høst fikk boligprisene og kredittgivingen til husholdningene et litt uventet og for meg bekymringsfullt oppsving. Små renteendringer kan gjøre lite med problemet. Det ville være unaturlig for Norges Bank å kutte rentene nå, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen til E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets sier til nettstedet at hun også mener Norges Bank bør holde renten uendret.

– Finansielle ubalanser

– Vi ser nå klare tegn til at økonomien tar seg gradvis opp etter oljeprisfallet. Samtidig ser det lave rentenivået ut til å ha bidratt til finansielle ubalanser, med kraftig vekst i boligpriser og stadig høyere gjeld i husholdningene, sier Fjæra til E24.

Øystein Børsum i Swedbank er enig i at renten bør holdes uendret. Også han er urolig for utviklingen i boligmarkedet.

Børsum sier til nettstedet at Norges Bank bør stålsette seg for to vanskelige oppgaver i tiden fremover, der den første er å starte renteøkningen og den andre er å forberede seg på at boligmarkedet kan gå på en smell.

Noe spenning er det knyttet til om Norges Bank gjør noe med rentebanen, altså sentralbankens guiding for hva som skal skje fremover.