Sentrum vant i Nederland – Wilders skjøvet til side 

Statsminister Mark Rutte og hans høyreliberale parti VVD ligger an til å vinne valget i Nederland. Foto: Patrick Post / AP / NTB scanpix
Statsminister Mark Rutte og hans høyreliberale parti VVD ligger an til å vinne valget i Nederland. Foto: Patrick Post / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mens luften gikk ut av Wilders-ballongen, strømmet velgerne til partiene i sentrum i Nederland. Nå er harde forhandlinger om en ny regjeringskoalisjon i vente. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette ble kvelden da Nederland, etter brexit og valget i USA, sa "stopp" til feil type populisme, sa statsminister Mark Rutte.

Han ble mottatt med stor jubel da han holdt seierstalen onsdag kveld. En valgdagsmåling viste at Rutte og hans høyreliberale parti VVD lå an til å bli klart størst med 31 av de 150 setene i andrekammeret.

Geert Wilders og partiet PVV på ytre høyre ble derimot spådd 19 seter og en framtid uten særlig håp om å få nøkler til regjeringskontorene.

Tyrkia-effekt

I dagene før valget viklet Nederland seg inn i en voldsom diplomatisk feide med Tyrkia. Det har bidratt til å gi Rutte et løft, tror forsker Pieter de Wilde ved NTNU.

– Rutte profitterte på konflikten fordi han fikk vist seg fram som en statsminister som kunne forsvare landet mot utenlandsk aggresjon. Det slo an hos velgerne, sier de Wilde.

Hovedbildet er likevel at velgerne har strømmet til partiene i sentrum, mener den nederlandske forskeren.

– Det er nok mange i utlandet som vil hilse dette velkommen som en seier for Europa og de proeuropeiske partiene. Delvis stemmer det også, sier de Wilde.

Fragmentert politisk landskap

Rutte kan nå brette opp ermene for regjeringsforhandlinger som kan trekke ut i både uker og måneder. Han vil ha nok av samtalepartnere å velge blant – hele 13 partier ligger an til å få seter i nasjonalforsamlingen.

Tre partier ligger an til å få 19 seter hver, viser valgdagsmålingen, som er gjennomført av Ipsos for fjernsynskanalene NOS og RTL. De tre partiene er PVV, det sosialliberale partiet D66 og kristendemokratiske CDA.

Valgforsker Frank Aarebrot ved UiB sier han tror en koalisjon mellom VVD, CDA, D66 og det grønne partiet GroeneLinks er det mest sannsynlige utfallet.

– Det blir mer makt til sentrum, sier Aarebrot til NTB.

– Det blir en sentrum-høyre-koalisjon, med andre ord noe som ligner på statsminister Erna Solbergs drøm, men som hun ikke kan realisere, sier han.

Isolert Wilders

Med 19 seter går Wilders fram sammenlignet med forrige valg i 2012. Den gang vant han 15 seter. Men resultatet er svakere enn hva de siste målingene før valget tydet på.

Andre store partier har vært krystallklare på at et regjeringssamarbeid med Wilders er utelukket.

Allerede onsdag kveld begynte gratulasjonene å strømme inn fra europeiske naboer, og lettelsen lot seg ikke skjule. Valget er blitt framhevet som en viktig indikator på høyrepopulismens styrke i Europa før de kommende valgene i Frankrike og Tyskland.

Vinnere og tapere

Det var GroeneLinks som lå an til å bli valgets store rakett. Partiet gjorde en svært god valgkamp med sin karismatiske 30 år gamle leder Jesse Klaver og ble i valgdagsmålingen belønnet med 16 mandater, en firedobling fra forrige valg.

Den store taperen var derimot arbeiderpartiet PvdA, som ifølge valgdagsmålingen ville få 9 mandater, ned fra 38 mandater i 2012. PvdA sitter i dag i regjering sammen med VVD og er blitt hardt straffet for dette.

Valgdeltakelsen så ut til å ende opp på 81 prosent, opp rundt 6 prosentpoeng fra valget i 2012.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden