Departement vil ha lengre tid for å finne avlyttingsbevis

Sean Spicer, Donald Trumps pressetalsmann, snakker om avlytting under valgkampen i 2016.

USAs justisdepartement ber om mer tid til å undersøke president Donald Trumps påstander om at Obama beordret avlytting av Trump Tower under valgkampen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

–Departementet trenger mer tid for å gå gjennom forespørselen og fastslå om det eksisterer dokumenter om saken, sier en talsperson for departementet i en uttalelse. Etterretningskomiteen i Representantenes hus har gitt departementet frist til 20. mars til å komme med et svar, og komiteen antyder at den vil gå til rettslige skritt om det ikke kommer noe.

Trump kom med oppsiktsvekkende påstander om at Barack Obama avlyttet ham i Trump Tower under valgkampen i oktober.

– Forferdelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er mccarthyisme!, tvitret han den 4. mars. Presidenten la ikke fram noen bevis eller opplysninger som kunne underbygge beskyldningen.

–Ikke personlig

Det hvite hus' talsmann, Sean Spicer, så mandag ut til å ville tone ned Trumps meldinger da han understreket at presidenten "ikke virkelig tror at president Obama gikk opp og avlyttet telefonen hans personlig". Ifølge Spicer mener ikke Trump at det bokstavelig talt var snakk om avlytting, men at han heller refererte til overvåking i bred forstand.

Han pekte på at Trump satte ordet telefonavlytting i gåseøyne i en av meldingene. Trump selv har ikke kommentert saken siden meldingene ble lagt ut.

– Hvor dypt har president Obama sunket når han avlytter telefonene mine under den hellige valgprosessen, skrev Trump i en av meldingene, der uten gåseøyne.

Han sammenlignet også saken med Watergate-skandalen på 1970-tallet, som førte til at president Richard Nixon måtte gå av.

Russland

Twitter-meldingene fra presidenten kom mens Trumps regjering var under hardt press på grunn av enkelte medarbeideres kontakt med russiske tjenestemenn. Denne kontakten etterforskes av det føderale politiet FBI og etterretningskomiteene i både Representantenes hus og Senatet.

Det hvite hus har bedt komiteene om også å etterforske Trumps anklager mot Obama. Komiteen i Representantenes hus sendte saken tilbake til Trumps regjering og ba Justisdepartementet om å legge fram bevis innen mandag, men det er denne undersøkelsen som nå blir utsatt.

Spicer sier han venter at departementet vil legge fram bevis, men føyer til at Trump ikke har gitt noen ordre om det.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy