Irak: Ingen tegn til kjemiske våpen i Mosul

Iraks FN-utsending Mohamed Ali Alhakim sier Irak ikke har funnet konkrete bevis for at IS benytter seg av kjemiske våpen. Her håndhilser han på sin amerikanske kollega i FN,  Nikki Haley. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix
Iraks FN-utsending Mohamed Ali Alhakim sier Irak ikke har funnet konkrete bevis for at IS benytter seg av kjemiske våpen. Her håndhilser han på sin amerikanske kollega i FN,  Nikki Haley. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke funnet noe som tyder på at ekstremistgruppa IS har brukt kjemiske våpen i kampene om Mosul, sier Iraks FN-utsending. Røde Kors hevder det motsatte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors har rapportert at sju personer, inkludert fem barn, har blitt innlagt tidligere i mars nær Mosul med skader etter å ha blitt eksponert for kjemiske våpen. FN-ambassadør Mohamed Alhakim videreformidlet fredag informasjon fra myndighetene i Bagdad til FNs sikkerhetsråd om saken:

– Det foreligger ikke konkrete beviser for at Daesh har brukt kjemiske våpen, sa Alhakim til pressen før møtet. Daesh er en arabisk betegnelse for IS.

Etter møtet, som gikk for lukkede dører i Sikkerhetsrådet, sa britiske Matthew Rycroft at de irakiske undersøkelsene er ufullstendige og at sikkerhetsrådet uttrykte sin bekymring overfor Irak.

Forsvarsdepartementet i USA har tidligere sagt at IS utvikler primitive, kjemiske våpen, som sennepsgass, ved universitetet i Mosul. Alhakim sier Irak har vært i kontakt med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag, som kan sende en ekspertgruppe til landet om det er mistanke om angrep med giftige, kjemiske substanser.