Meny

Putin og Erdogan fortsetter samarbeidet i Syria

President Vladimir Putin (t.v.) tok fredag imot sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Kreml. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin er forsiktig optimist når det gjelder muligheten til å få i stand en fredsavtale i Syria. 

Putin sa dette under en felles pressekonferanse med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Moskva fredag.

– Takket være en felles innsats fra Russland, Tyrkia og Iran, holder i det store og hele våpenhvilen i Syria. Volden er også redusert betydelig, sa Putin

De tre landene holdt tidligere i år to runder med samtaler mellom president Bashar al-Assads regjering og opposisjonen, og en tredje runde er planlagt i neste uke.

Avhengig av andre

Putin sa at han er forsiktig optimist når det gjelder mulighetene for å få til en fredsavtale, men understreket at dette også er avhengig av at andre aktører medvirker, blant dem USA.

Erdogan viste på sin side til at Tyrkia har et tett militært samarbeid med russerne i Syria, og at de to lands etterretningstjenester også utveksler informasjon i kampen mot terroristorganisasjoner.

Et russisk flyangrep i Syria i forrige måned førte til at tre tyrkiske soldater ble drept, men dette påvirket ikke samarbeidet mellom Moskva og Ankara.

Erdogan understreket under pressekonferansen at Tyrkia også samarbeider med den USA-ledede alliansen i kampen mot IS ved Manbij nord i Syria.

Grensene må bevares

På spørsmål om Russland og Tyrkia mener dagens grenser i Irak og Syria bør bestå, medga Putin at det er ulikt syn på dette blant partene i de to land.

Putin understreket likevel viktigheten av å bevare Syrias territorielle integritet og sa at det er "en nødvendig forutsetning for å komme fram til en omfattende fredsavtale i landet".

Erdogan sluttet seg til dette og sa at det også er Tyrkias målsetting at dagens syriske grenser skal opprettholdes.

(©NTB)

Populært