Kåre Willoch satte barnetrygdmotstanderne på plass

Tidligere statsminister Kåre Willoch overbeviste Høyres landsmøte om at barnetrygden er viktig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tidligere statsminister Kåre Willoch overbeviste Høyres landsmøte om at barnetrygden er viktig. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 88 år gammel partiveteran fortalte Høyres landsmøte hva de skulle gjøre: Beholde barnetrygden og finne penger til barnehage andre steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere forslag til ny familiepolitikk skapte liv og røre i landsmøtesalen fredag ettermiddag. Og tidligere partileder Kåre Willoch hadde salen i sin hule hånd. Han gikk tydelig ut mot forslaget om å erstatte barnetrygden med gratis barnehage og SFO og målrettede ytelser til lavinntektsfamilier.

–Forkast dette forslaget, var Kåre Willochs klare beskjed til landsmøtet.

Å bruke pengene på gratis barnehage og SFO, som et mindretall i programkomiteen gikk inn for, er ingen god løsning, mente han.

– Hvorfor i all verden skal dette gode formål betales av andre barnefamilier som også trenger støtte? Hvorfor skal de som ikke forsørger barn, slippe å betale? spurte Willoch.

Ekspertenes svar

Stortingsrepresentant Kristin Vinje forsøkte å få landsmøtet med på å droppe trygden, som ble innført like etter krigen. Hun viste blant annet til en fersk rapport fra et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som går in for å avvikle universell barnetrygd og i stedet tilby gratis barnehage. Dette er et mye bedre tiltak mot barnefattigdom, mener både ekspertene og Vinje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet vil fortsatt ha universell barnetrygd, men samtidig «vurdere andre målrettede tiltak for å støtte barnefamilier med svak økonomi, ifølge vedtaket.

For fedrekvote

Det var til tider livlig debatt da landsmøtet fredag diskuterte flere forslag til ny familiepolitikk. Et forslag om å avvikle kontantstøtten ble blankt avvist.

Men partiet endrer standpunkt om fedrekvoten. Tidligere har hensynet til familienes frihet og rett til å velge veid tyngst, og Høyre har ment at foreldrene fritt skal fordele foreldrepermisjonen mellom seg.

Men Tina Bru, som leder Høyres kvinneforum, mener man må ta realiteten inn over seg: Kvoten er viktig for at flere fedre skal velge å ta permisjon.

-Høyre er opptatt av valgfriheten. Men vi må kanskje erkjenne at valg ikke alltid tas i et vakuum. Det vi kaller valgfrihet kan føre til mindre reell valgfrihet, sa hun.

Programkomiteens forslag om å opprettholde dagens fedrekvote, ble vedtatt.

I tillegg vil Høyre nå at foreldre skal ha selvstendig rett til foreldrepermisjon, og at den ikke skal være avhengig av at mor er i arbeid.