Meny

Wilders villig til å svelge kameler for å få regjeringsmakt

Høyrepopulisten Geert Wilders demonstrerte onsdag utenfor den tyrkiske ambassaden i Haag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyrepopulisten Geert Wilders vil ha regjeringsmakt. Han håper andre partier i Nederland vil gå tilbake på løftene om ikke å samarbeide med ham.

I slutten av februar måtte Wilders stoppe alle offentlige arrangementer. Grunnen var mistanke om at en politibetjent hadde lekket informasjon om ham til en kriminell gjeng der medlemmene hadde marokkansk bakgrunn.

Men nå er valgkampen i gang igjen for fullt. Og Wilders' budskap er klart: Han vil ha regjeringsmakt – selv om det betyr at han må moderere seg.

– Det jeg håper på, er å forhandle fram en koalisjonsregjering med andre partier. Vi har støttet en mindretallsregjering før, så vi har vist at vi er i stand til å inngå kompromisser og formidle budskap som ikke er så populære blant våre egne velgere, sa Wilders da han besøkte Breda sør i Nederland onsdag ettermiddag.

– Vi ønsker å regjere. Hvis du er sterk, kan du forhandle fram en god avtale, og det er det jeg er ute etter, sa han.

Kan bli størst

Wilders har gått kraftig fram på gallupen siden forrige valg i 2012. Hans høyrepopulistiske parti PVV har vært størst mer eller mindre sammenhengende siden flyktningkrisen i 2015.

Men de siste dagene har PVV falt igjen. PVVs frykt er at velgerne skal strømme tilbake til partiene i sentrum etter hvert som valgdagen nærmer seg.

For Wilders er håpet om å bli største parti likevel ikke ute.

– Jeg håper vi vinner valget på onsdag. Og hvis vi gjør det, mener jeg andre partier til sjuende og sist vil samarbeide med oss, selv om de sier at de ikke vil gjøre det. Hvis ikke, vil de fornærme mange velgere i Nederland, sier Wilders.

– Alternativet er å danne en koalisjon med fire, fem eller kanskje seks partier. En slik koalisjon vil være veldig ustabil og vil ikke vare lenge, advarer han.

Demonstrerte mot Tyrkia

Tidligere onsdag arrangerte Wilders en kort demonstrasjon utenfor Tyrkias ambassade i Haag. Demonstrasjonen var en protest mot et planlagt valgmøte med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Han vil samle støtte fra tyrkere bosatt i Nederland til en folkeavstemning i Tyrkia om økte fullmakter til landets president.

– Hold deg unna! Dette er vårt land, lød et av slagordene utenfor ambassaden.

Wilders kalte president Recep Tayyip Erdogan en "diktator" og sa ifølge internasjonale medier:

– Vi skal ikke bidra til å styrke et diktatur.

Cavusoglu deltok dagen i forveien på et valgmøte i Hamburg, og møtte onsdag morgen sin tyske kollega Sigmar Gabriel i Berlin.

Populært