Tenåringsjenter omkom i brann på barnehjem i Guatemala

Bekymrede slektninger møtte onsdag opp utenfor barnehjemmet i San José Pinula i Guatemala, der mange jenter omkom i en brann. Foto: Luis Soto / AP / NTB scanpix
Bekymrede slektninger møtte onsdag opp utenfor barnehjemmet i San José Pinula i Guatemala, der mange jenter omkom i en brann. Foto: Luis Soto / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

19 jenter i alderen 14 til 17 år omkom da det brøt ut brann på et statlig barnehjem i Guatemala onsdag, ifølge politiet. Mange barn ble skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 800 vanskeligstilte barn og unge bor på barnehjemmet, som opprinnelig ble bygd for å huse 500.

Brannen på barnehjemmet Hogar Seguro Virgen de la Asunción, 25 kilometer sørøst for hovedstaden Guatemala by, startet da det ble satt fyr på madrassene i en av sovesalene.

Barnehjemmet har lenge vært plaget av uro, og senest tirsdag var det masseflukt etter anklager om at ansatte hadde utsatt barna for seksuelle overgrep og dårlig behandling.

Overgrep

Ifølge Guatemalas menneskerettighetsombud, Jorge de Leon, ble 102 av barna og ungdommene som rømte tirsdag, funnet og brakt tilbake av politiet noen timer før brannen, mens andre fortsatt er på rømmen.

Mange av rømlingene klaget på overgrep fra eldre barn og ungdommer.

– Etter hva de forteller, har de eldre barna kontrollert dem og konstant angrepet dem. De klager også over lite og dårlig mat, sier de Leon.

Flere av barna er tidligere ofre for overgrep, mens andre har levd som hjemløse på gata, har foreldre som ikke er i stand til å ta vare på dem eller har sonet ferdig dommer i ungdomsfengsler.

Alvorlige brannskader

Foruten de 19 jentene som er bekreftet omkommet i brannen, er 38 andre innlagt på sykehus med brannskader, opplyser politiet i Guatemala.

Tilstanden til 14 av de skadde er ifølge helsedepartementet i landet kritisk, og det fryktes at antallet omkomne vil stige.

– Alle de skadde har enten annengrads- eller tredjegrads forbrenning. De jeg har sett, har brannskader på over halvparten av kroppen, sier direktøren ved Roosevelt-sykehuset i Guatemala by, Carlos Soto, til avisa Prensa Libre.

– Vi spør oss selv om hva det er vi som stat holder på med, sier Guatemalas riksadvokat Zulma Calderon i en kommentar til tragedien.

Gatebarn

En gruppe fortvilte slektninger samlet seg onsdag utenfor barnehjemmet i håp om å få informasjon om sine kjære.

– Vi har ikke fått noen opplysninger siden i går kveld, sier Andrea Palomo, som gråtkvalt forteller til Reuters at hun sendte sin 15 år gamle sønn til institusjonen for å få skikk på ham.

Personvernpolicy