NATO advarer Kosovo mot å danne hær

Kosovos president Hacim Thaci vil omgjøre dagens lett bevæpnede sikkerhetsstyrke til en tyngre bevæpnet, ordinær hær. Serbia, NATO og USA protesterer. Foto: AP / NTB scanpix
Kosovos president Hacim Thaci vil omgjøre dagens lett bevæpnede sikkerhetsstyrke til en tyngre bevæpnet, ordinær hær. Serbia, NATO og USA protesterer. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

NATO er "alvorlig bekymret" over Kosovos plan om å omgjøre landets sikkerhetsstyrke til en ordinær hær, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO har støttet sikkerhetsstyrkene i Kosovo siden den serbiske provinsen erklærte seg uavhengig i 2008, men truer nå med å bryte båndene.

Kosovos president Hakim Thaci fremmet tirsdag et lovforslag om å omdanne dagens lett bevæpnede sikkerhetsstyrke til en ordinær og tyngre bevæpnet hær, noe som møter sterke protester fra Serbia som hevder at en slik militarisering vil destabilisere hele regionen.

NATO er også bekymret over følgene, noe Stoltenberg understreket i telefonsamtaler med Thaci og Kosovos statsminister Isa Mustafa onsdag.

– Jeg gjorde det klart at ensidige skritt som dette ikke er til hjelp, og jeg oppfordret Kosovos myndigheter til å opprettholde tett kontakt med Beograd, sier Stoltenberg.

– Dersom mandatet til Kosovos sikkerhetsstyrker nå utvikles som foreslått, vil NATO måtte vurdere nivået på sine forpliktelser, særlig når det gjelder kapasitetsbygging, sier Stoltenberg.

USA advarer også Kosovo mot følgene av å bygge opp en hær.

– Dette vil tvinge oss til å revurdere vårt bilaterale samarbeid og vår langvarige assistanse til Kosovos sikkerhetsstyrke, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske ambassaden i Pristina.

President Hakim Thaci holder likevel fast ved at Kosovo må bygge opp en egen hær.

– Det er ingen vei tilbake. Kosovos sikkerhetsstyrke vil bli omdannet til Kosovos hær, sa han i et intervju med Radio Free Europe onsdag.

– Det vestlige Balkan trues av russiske militærbaser i Serbia, fra russiske MiG-jagerfly i Serbia og fra russiske militærøvelser i Serbia, fastholdt han.

Personvernpolicy