Meny

Få dømmes til omvendt voldsalarm

Med omvendt voldsalarm må den voldsdømte bruke fotlenke som begrenser bevegelsesfriheten.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens 1.246 voldsofre i Norge bruker voldsalarm, er bare fem gjerningspersoner dømt til såkalt omvendt voldsalarm, som skal hindre at de oppsøker ofrene. 

Ifølge Dagsavisen har det vært ni dommer på kontaktforbud med elektronisk kontroll – også kalt omvendt voldsalarm – etter at det ble teknisk og juridisk mulig i 2013. Fem gjerningspersoner går i dag med fotlenke som gir begrenset bevegelsesfrihet.

Avisen har snakket med voldsofferet "Elin", som måtte flytte til hemmelig adresse sammen med barna for å komme unna en voldelig ekskjæreste. Hun mener den manglende bruken av omvendt voldsalarm er et eksempel på at voldsofres rettigheter ikke tas alvorlig nok.

– Vi skulle aldri trengt å flytte, sier hun.

Seniorrådgiver Ingvild Hoel i Politidirektoratet forklarer den manglende bruken av ordningen med at det ikke er blitt avsagt flere dommer på kontaktforbud med elektronisk kontroll (OVA). Hun sier at OVA-saker krever et betydelig forarbeid.

–Dette er et krevende løp, noe som kanskje også kan være en av flere grunner til at det til nå ikke har vært avsagt flere OVA-dommer, sier Hoel.

(©NTB)

Populært