Studie: Etnisk norske overgripere får lavere straff

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En gjennomgang av 176 dommer viser at etnisk norske overgripere i snitt får 20 prosent mildere straff enn overgripere fra minoritetsgrupper. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene kommer fram i en vitenskapelig artikkel skrevet av forsker Anne Bitsch ved Senteret for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo og Marit Elisabeth Klemetsen, som har doktorgrad i samfunnsøkonomi, skriver VG.

– Vi har tatt hensyn til jussen som retten har lov til å ta med i betraktning når de vurderer straff, for å se om faktorer som ikke står i loven, spiller inn, sier Klemetsen.

Forskningen viser at festrelatert voldtekt gir lavere straff.

– Studien viser at det norske rettssystemet lar seg styre av ­myter om «ideelle ofre og overgripere», og at særlig det å bli voldtatt i ­private rom tas mindre seriøst, ­sier Bitsch.

Lagdommer Rune Bård Hansen i Agder lagmannsrett mener forskernes fokus på at noen faktorer kan redusere straff kan være misvisende og at konklusjonene er svakt begrunnet.

– Jeg stiller meg spørrende til forskernes tilnærming. Min erfaring er at domstolene har vært lojale og lagt seg på det straffenivået som den lovgivende makt har bestemt, sier han.

Personvernpolicy