Meny

Malaysia: Nord-Korea holder våre borgere som gisler

Nordkoreas ambassdør til Malaysia, Kang Chol, nummer to fra venstre, erklærte at obduksjonen av Kim Jong-nam ikke er gjort på rett vis. Nord-Korea nekter nå malaysiere utreise inntil Malaysia føyer seg og gjennomfører grepene Nord-Korea har bedt om.Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaysias statsminister Najib Razak fordømmer at Nord-Korea nekter malaysiere i landet utreise og sier det i praksis er å holde dem som gisler.

Nord-Korea informerte tirsdag om at malaysiske statsborgerne ikke får reise fra landet. Det er et nytt trinn i opptrappingen av den diplomatiske krisen mellom landene etter drapet på Kim Jong-nam. Malaysias statsminister Najib Razak reagerer sterkt på at malaysiere ikke får reise ut av Nord-Korea:

– Dette er en avskyelig handling, rett og slett å holde våre borgere som gisler, og en total ignorering av all internasjonal lov og diplomatiske normer, sier han.

Najib har nå instruert malaysisk politi om at nordkoreanere i Malaysia ikke får reise hjem de heller. I en uttalelse fra myndighetene tidligere tirsdag presiserte de at det bare gjaldt ansatte ved den nordkoreanske ambassaden. Det er elleve malaysiere i Nord-Korea og rundt tusen nordkoreanere i Malaysia.

Krangel

Nord-Korea har sagt at de vil holde malaysiere i landet til Malaysia ordner "hendelsen", som refererer til etterforskningen av drapet på Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Han ble drept på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar. Malaysisk politi har slått fast at Kim ble drept med nervegiften VX. Drapsetterforskningen har utløst en isfront mellom landene, som tradisjonelt har hatt relativt god kontakt.

Etter drapet på Kim Jong-nam ble to kvinner pågrepet, anklaget for å ha drept ham med nervegass. De har selv forklart at de trodde de var med på en spøk. Ifølge Sør-Korea sto Nord-Korea bak attentatet, en påstand som provoserte nordkoreanerne enormt. Selv om Malaysia ikke har anklaget Nord-Korea, har de fått sterk kritikk for etterforskningen, blant annet av Nord-Koreas ambassadør Kang Chol. Lørdag ble han erklært uønsket i Malaysia etter at han ikke beklaget kritikken.

Da han reiste fra landet, sa han til pressen at obduksjonen av Kim ble gjort uten samtykke fra Nord-Korea, og at den skjedde uten nærvær av nordkoreanske representanter.

Nord-Korea har for øvrig også formelt utvist Malaysias ambassadør til landet, men han var allerede hjemkalt som følge av bråket.

Gjemmer seg

I forbindelse med drapet er i alt sju nordkoreanere ettersøkt, hvorav fire trolig reiste fra landet samme dag som drapet fant sted. Tirsdag, rett før Nord-Korea kom med beskjeden om utreiseforbudet, klagde den nasjonale politisjefen i Malaysia på at Nord-Korea ikke samarbeider i drapsetterforskningen. To av nordkoreanerne som er ettersøkt, skjuler seg etter sigende på ambassaden i Kuala Lumpur.

– Hvor mye lenger har de tenkt å gjemme seg på ambassaden? Det er et spørsmål om tid før de kommer ut, sa Khalid Abu Bakar tirsdag ifølge Reuters.

Like etter meldte KCNA om det midlertidige utreiseforbudet og at Nord-Korea håper saken rundt drapet blir håndtert raskt og rettferdig, slik at landene kan gjenoppta sin bilaterale kontakt.

Populært