Meny

Nederland stanser valgmøte med Tyrkias utenriksminister

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu får ikke holde et planlagt politisk møte i Rotterdam. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias utenriksminister får ikke lov til å drive valgkamp for å utvide president Erdogans fullmakter når han besøker Rotterdam neste uke.

Etter planen skulle det holdes et valgmøte i den nederlandske havnebyen, men statsminister Mark Rutte har satt foten ned.

– Vi vil ikke samarbeide om dette. Vi synes ikke det er ønskelig. Vi mener offentlige plasser i Nederland ikke er et passende sted for andre lands politiske kampanjer, sier Rutte på Facebook.

Tyrkias myndigheter hadde gått offentlig ut og sagt at utenriksminister Mevlüt Çavusoglu skulle tale i Rotterdam lørdag om en uke. Den tyrkiske regjeringen har søkt støtte blant tyrkere bosatt i utlandet for å gi president Recep Tayyip Erdogan utvidede fullmakter. Tyrkerne er informert om den nederlandske regjeringens beslutning, sier visestatsminister Lodewijk Asscher.

Denne uken sa to tyske byer nei til lignende valgmøter, noe som har ført til at forholdet mellom Tyskland og Tyrkia er blitt ytterligere anstrengt. Tyskland har vært sterkt kritiske til massearrestasjonene i etterkant av kuppforsøket i Tyrkia. Pågripelsen av den tysk-tyrkiske journalisten Deniz Yücel tidligere i uken har heller ikke hjulpet på forholdet.

Det bor flere millioner mennesker av tyrkisk avstamning i Tyskland. Det finnes ingen offisielle tall, men anslag fra akademikere varierer mellom rundt 2,5 millioner og «minst 4 millioner». Andre anslag er enda høyere.

(©NTB)

Populært