Meny

I år kan du ta med deg både elg og juletre hjem fra skogen

Kanskje må vi omskrive Prøysen og ta inn elgjakta blant førjulssysler som gulvvask, vedsjauing, fuglemating og pynting av juletre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med de nye jakttidene kan du felle elg helt fram til lille julaften – i hele landet.

Fra 1. april i år blir det innført nye jakttider, fastsatt av Miljødirektoratet. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) skriver i en pressemelding at jegere kan vinke farvel til lokale og gjerne begrensede jakttider når det gjelder elg.

Det åpnes nemlig for elgjakt over hele landet fra 25. september til 23. desember. Men ingen regel uten visse unntak:

I finnmarkskommunene Karasjok og Kautokeino er det åpent for elgjakt fra 1. september. Miljødirektoratet åpner også for at kommunene kan søke fylkeskommunen om å innskrenke elgjakten av hensyn til andre utmarksbrukere. Fylkeskommunen gis anledning til å utsette starten av elgjakten til 5. oktober, og framskynde slutten av elgjakttiden til 30. november eller 31. oktober.

Fremdeles rypejakt

Både NJFF, Statskog , Fjellstyresambandet, Finnmarks-eiendommen, Norskog og Skogeierforbundet satte seg på bakbeina mot høringsforslaget om å innskrenke rypejakta fra slutten av februar til 23. desember som følge av nedgang i bestandene de siste årene.

Les også:  Rypa havner på rødlisten

(Saken fortsetter under)

Rypejakten fortsetter som før. Foto:  Erik Veigård/NTB scanpix

Miljødirektoratet valgte til slutt å opprettholde den eksisterende jakttiden for rype.

– NJFF har tillit til at den lokale forvaltningen ivaretar rypa på en fornuftig måte, skriver informasjonssjef i NJFF, Espen Farstad, i pressemeldingen.

Amerikaner på helårslista

Nytt navn på jaktlistene er vaskebjørn, der det er åpnet for at du kan skyte dem året rundt dersom du skulle finne en på eiendommen din. Vaskebjørn, som er en amerikansk art, hører ikke naturlig hjemme i norsk natur, men det forekommer ulovlig import.

Dersom dyrene får etablere seg i norsk natur, kan de utgjøre skade på bestanden av naturlige arter i norsk fauna. Andre arter du kan jakte på året rundt, med unntak av romjul og påske, er bisamrotte, mårhund, villmink og villsvin.

Ser du denne i buskene dine trenger du ikke sjekke kalenderen om du har lov til å skyte den. Foto: Colourbox.com

Les også:

Elgen serverte seg selv til jaktlaget

Svensk jakt utsatt på grunn av kåt elg

Forbundet ber jegere slutte å legge ut blodige dyrebilder

Helse og livsstil
Populært