Lundteigen: – Regjeringen prøver å sensurere Riksrevisjonen

Per Olaf Lundteigen (Sp) mener regjeringen prøver å sensurere Riksrevisjonen i spørsmålet om objektsikring og terrorberedskap.
Per Olaf Lundteigen (Sp) mener regjeringen prøver å sensurere Riksrevisjonen i spørsmålet om objektsikring og terrorberedskap. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen hemmeligholder kritisk rapport fordi den ikke vil ha søkelys på tilstanden i Heimevernet (HV), mener Per Olaf Lundteigen (Sp). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tilsynelatende full skjæring om saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Mens Høyre og Frp mener det må være opp til regjeringen om Riksrevisjonens rapport skal hemmeligholdes eller ikke, er Sp og Ap sterkt kritiske til at en diskusjon om sentrale deler av norsk beredskap må føres bak lukkede dører.

– Jeg skjønner at regjeringen ønsker hemmelighold, for dagens heimevern er ikke i stand til å gjøre jobben. Og regjeringens plan er å svekke dagens HV ytterligere i en tid hvor kravet er styrket beredskap, sier Lundteigen til NTB.

I mandatet for landmaktutredningen, som skal legges fram i forbindelse med statsbudsjettet, åpnes det for at Hæren og Heimevernet kan bli slått sammen.

Les også: Riksrevisjonen: Alvorlige mangler ved Forsvarets fregatter

Alvorlig kritikk

Riksrevisjonen slo fast i fjor, fem år etter 22. juli-terroren, at det er "svært alvorlig» at verken politiet eller Forsvaret – sammen eller hver for seg – klarer å sikre offentlige bygninger godt nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttrykket som ble brukt om svikten i arbeidet med såkalt objektsikring, er det sterkeste Riksrevisjonen kan bruke. Det benyttes bare unntaksvis, for eksempel ved risiko for liv og helse.

Lundteigen mener sikring av viktige bygg er avgjørende for dimensjoneringen av HV.

– Det er ikke rart at HV på Sørlandet og fylkesberedskapssjefer protesterer høylytt, for dette går fra vondt til verre. Så prøver man å hemmeligholde fakta i saken. Det kommer ikke til å gå bra, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kolberg vil ikke ha regjeringens versjon av

Kolberg kritisk

Også komitéleder Martin Kolberg (Ap) er sterkt kritisk til at regjeringen ikke vil avgradere et sammendrag av Riksrevisjonens delvis hemmeligstemplede rapport om saken.

Statsminister Erna Solberg (H) skrev i et brev til komiteen nylig at regjeringen vil be Riksrevisjonen lage et nytt og ugradert sammendrag av rapporten. Men det vil ikke Riksrevisjonen, som mener dette vil undergrave alvoret i saken, ifølge Kolberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når regjeringen heller ikke er i stand til å forklarer grunnen til at de ikke vil offentliggjøre dette, får en mistanke om at dette er gjort av politiske grunner for å skjule at regjeringen ikke har sørget for sikring av sensitive objekter, mener Ap-veteranen.

Les også: 1.300 ukjente helter holdes hemmelige

Forsvarer hemmelighold

Frps Helge Thorheim vil ikke kritisere regjeringen, men erkjenner overfor Klassekampen at saken er blitt "en floke".

– Ved neste møte må vi ta stilling til hvordan vi håndterer saken videre, sier han.

At regjeringen ved å vise til sikkerhetsloven kan beskytte seg mot kritikk, avviser Høyres Michael Tetzschner overfor avisen.

– Det er ingen fare for det så lenge komiteen setter seg inn i materialet og gjør jobben sin. Vi har tilgang til den graderte rapporten og har nok informasjon til å utføre den kontrollen Stortinget skal ha med regjeringen, sier han.

Kontrollkomiteen skal i utgangspunktet holde åpen høring om saken 20. mars.Les også: Hæren og Heimevernet kan bli slått sammen