Vitne: Cappelen har Münchhausens syndrom

Flere medlemmer fra Gjermund Cappelens hasjnettverk skal vitne i Oslo tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Flere medlemmer fra Gjermund Cappelens hasjnettverk skal vitne i Oslo tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av medlemmene i hasjligaen til Gjermund Cappelen kaller narkobaronen for en lystløgner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 64-årige mannen, omtalt som «brusselgeren», var det første vitnet mandag formiddag i rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere polititoppen Eirik Jensen.

64-åringen ble i Asker og Bærum tingrett dømt til 16 års fengsel. Under ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett har erkjent delvis straffskyld.

Mannen nektet i stor grad å svare på spørsmål fra statsadvokat Lars Erik Alfheim og viste til at han sitter som tiltalt i Borgarting lagmannsrett.

– Den saken er ikke oppgjort, jeg sitter i en annen sak. Så jeg svarer ikke på noen spørsmål, sa 64-åringen.

Les også: Medlemmer av Cappelens hasjliga inntar vitneboksen

– Aldri hørt om

Ifølge aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker har Cappelen forklart at «brusselgeren» visste om Jensens rolle i nettverket.

Det mener 64-åringen er løgn.

– Jeg kjenner ingen Eirik Jensen, aldri hørt om ham, sier vitnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schilling ville også vite om Cappelen er en man kan stole på.

– Jeg tror at hvis du skal feste noen lit til Cappelen, så kan du like gjerne lese Münchhausens vidunderlige reiser, repliserte 64-åringen fra vitneboksen.

Les også: Cappelens detaljer fram i retten

– En klype salt

Münchhausens syndrom er en tilstand der en person presenterer noe som viser seg å være fabrikkert eller falskt. Det har navn etter Karl Friedrich Hieronymus, også kjent som Baron von Münchhausen, som reiste vidt omkring og som ble kjent i sin tid for å fortelle fantastiske og overdrevne historier om sitt liv.

64-åringen, som var en av de mest betrodde i Cappelens nettverk, er overbevist om at Cappelen lyver om seg selv.

– Helt klart. Som sagt mener jeg han har et Münchausen-syndrom. Han har sin forklaring, og jeg tar den med en klype salt, sier vitnet.