Første globale handelsavtale på 21 år

- Det er talende at selv om de fattigste landene har fått lenger tid til å godkjenne og gjennomføre avtalen, har flere av dem allerede ratifisert avtalen, sier Børge Brende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- Det er talende at selv om de fattigste landene har fått lenger tid til å godkjenne og gjennomføre avtalen, har flere av dem allerede ratifisert avtalen, sier Børge Brende. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For første gang siden Verdens handelsorganisasjons (WTO) ble dannet i 1995, har en ny, global handelsavtale trådt i kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyeavtalen om handelsfasilitering, Trade Facilitation Agreement, trådte i kraft onsdag etter atRwanda, Oman, Tsjad og Jordan godkjente den,som de siste av 112 land.

Den norske regjeringen anslår at den kan gi enøkning i global BNP på 0,5 prosent i året dersom avtalen gjennomføres fult ut i alle WTOs medlemsland.

– Avtalen om handelsfasilitering vil føre til mer åpenhet og informasjon, færre skjemaer, kortere køer, mindre byråkrati og mindre korrupsjon. Det er viktig for verdensøkonomien at det blir lettere å handle på tvers av landegrensene, sier utenriksminister Børge Brende.

Forhandlingene varte i ti år og kom i havn 7. desember 2013, da WTOs ministerkonferanse på Bali vedtok selve avtalen.Norge godkjente avtalen i desember 2015 og må nå etterkomme de obligatoriske forpliktelsene i avtalen. Norge har også gitt 70 millioner kroner for å støtte utviklingslandenes arbeid med å godkjenne avtalen, ifølge regjeringen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden