Bellona: Mistenker at skipet skulle smugles ut av landet

Se video

Det havarerte lasteskipet Tide Carrier skal ha hatt forbud mot å gå fra kai. Likevel forlot det havna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 skal Miljøstiftelsen Bellona ha blitt tipset om at skipet som havarerte ved Feistein fyr på Jæren, var på vei til opphogging på en strand i Asia.

– Vi mistenker at skipet var på vei til å bli smuglet ut av Norge da det gikk på grunn. Det er i så fall ulovlig eksport av farlig avfall fra Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Han forlanger at skipet tas i arrest.

– Siden da har det ligget i opplag, før det i forrige uke skiftet både eier, navn og flaggstat. Skipet fikk også inndratt alle godkjenningene sine fra DNV-GL, og hadde forbud mot å gå fra kai. Likevel forlot det havna. Dette er strengt ulovlig, og vi forlanger at skipet tas i arrest så snart det kommer til land i dag, sier han.

Les også: Havarert skip i Rogaland ba aldri om hjelp

I opplag siden 2007

HJELP: Redningsaksjon ved Feistein fyr utenfor Klepp. Foto: Skjermdump / Hovedredningssentralen
HJELP: Redningsaksjon ved Feistein fyr utenfor Klepp. Foto: Skjermdump / Hovedredningssentralen

Bellona-lederen mener det nå er avgjørende å finne ut hvem som eier skipet og hvor det var på vei.

Ifølge klassifiseringsselskapet DNV-GL (tidligere Veritas) har skipet ligget i opplag i Høylandsbygd i Sunnhordland siden oktober 2007.

Men i februar i år ble selskapet oppmerksom på at skipet var flyttet og at det var aktivitet om bord. Dette førte til at DNV-GL inndro klassesertifikat skipet må ha for å kunne gå fra kai og være operativt.

Les også: Tide Carrier slepes mot Åmøyfjorden

Kan sende millionkrav

Kystverket og bergingsselskapet kan komme til å kreve millioner etter bergingen av lasteskipet.

– Det er mulig vi ender med et krav på mellom to og tre millioner kroner. Men dette tallet er i øyeblikket usikkert – i begge retninger, sier seniorrådgiver Rune Frostvin i Kystverkets beredskapsseksjon til Stavanger Aftenblad.

Tide Carrier ble tauet til kai i Gismarvik i Tysvær torsdag.

MOTORSTOPP: Cargofartøyet Tide Carrier fikk motorstopp rett ved Feistein fyr. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
MOTORSTOPP: Cargofartøyet Tide Carrier fikk motorstopp rett ved Feistein fyr. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Det er litt spesielt

Mannskapet om bord på lasteskipet Tide Carrier ba aldri om assistanse da de havnet i problemer. Hovedredningssentralen ble varslet av sjøtrafikksentralen på Kvitsøy i Rogaland.

– Vi fikk melding om at skipet skulle gå fra Feistein-området, og de bekreftet at de hadde startet. Da vi så på radaren at det drev innover, sendte vi taubåter, selv om kapteinen sa at alt var i orden, sier trafikksentral-sjefen Tormod Våga.

– Det er litt spesielt. De påsto at alt var bra, men det kunne vi se at det ikke var. Da taubåtene kom fram, hadde de allerede kommet så langt inn som de ble liggende, fortsetter Vågå.