Ap vil stemme mot regionreform

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande (t.v.) med partisjef Jonas Gahr Støre i Stortinget.
Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson Arild Grande (t.v.) med partisjef Jonas Gahr Støre i Stortinget. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet kommer til å stemme mot den foreslåtte regionreformen, varsler partileder Jonas Gahr Støre. Høyre kaller holdningen "uansvarlig".

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre og Frp har ikke vært villige til å gi noen nye oppgaver til regionene. De har dessverre stemt mot Aps forslag til nye oppgaver. Vi vil derfor stemme imot når regjeringen vil tvinge fylker til å slå seg sammen, sier Støre til NTB.

Regjeringen og samarbeidspartiene la onsdag fram et nytt kart over kommuner og fylker, der de 19 sistnevnte blir slått sammen til ti eller elleve regioner. Dagens 428 kommuner blir redusert til 358.

Støre mener det nye kommune- og regionkartet framstår som vilkårlig.

– Det er uklart hvorfor noen kommuner og fylker tvinges sammen mot sin vilje, mens andre får fortsette som i dag, sier han og framholder at Ap hele tiden har vært imot å bruke tvang.

Les også: Ap-ordførere savner støtte fra Støre

Støre vil stoppe Sanners reform

– Merkelig og uansvarlig

Ingjerd Schou (H) i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget reagerer på Støres uttalelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er både merkelig og uansvarlig at Støre ikke støtter reformen. Arbeiderpartiet forsøkte med regionreform med Senterpartiet i regjering, men fikk det ikke til, sier Schou.

Hun mener også Arbeiderpartiets partileder tar feil med sin påstand om at regionene ikke får nye oppgaver.

– Alle oppgavene på fylkesnivå ligger der fra før. I tillegg vil det tilkomme en rekke nye oppgaver som det ikke er naturlig å legge til kommunene, deriblant oppgaver innen landbruk, samferdsel og integrering, påpeker Schou.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hver tredje nordmann får en ny kommune

Forsker: Større regioner kan styrke små partier

Å endre det fylkeskommunale kartet kan gi utslag på det partipolitiske terrenget, mener valgforsker Bernt Aardal.

Han tror sammenslåingen av 19 fylkeskommuner til ti eller elleve større regioner kan gi særlig de mindre partiene vind i seilene, mens partiene som har gått sammen om endringene – Høyre, Frp, Venstre og KrF – kan bli svekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi har sett i flere fylkesting, er at det ikke er særlig begeistring for å bli slått sammen. I den grad man foretar sammenslåing på tvers av lokale politikeres mening, kan det gi et betent forhold fram mot valget. Hvor du kommer fra, betyr mye for mange, sier valgforskeren til ABC Nyheter.

– Det kan bli en belastning for de partiene som går inn for tvangssammenslåing. Omvendt har Sp vært på krigsstien lenge mot disse reformene, og Ap har gått imot tvangssammenslåing av kommuner, sier Aardal.

– Terskelen blir senket

Samtidig er det fortsatt en hel del ubesvarte spørsmål om hvordan stortingsvalgene skal organiseres i framtiden. I dag er fylkene rammen for stortingsvalg.

– Her må man finne ut om de nye regionene skal bli de nye valgdistriktene, eller om man skal foreta andre inndelinger, sier Aardal.

Dersom regionene blir valgkretser, kan det innebære at de mindre partiene vil komme bedre ut.

– Når du får flere mandater, blir terskelen for mindre partier senket, framholder Aardal.

Helge André Njåstad (Frp) opplyser at Fremskrittspartiet har tatt inn i forhandlingene at valgdistriktene ikke skal endres.

– Vi endrer bare fylkestingene med denne avtalen – ikke valgdistriktene, sier Njåstad til NTB.