Studie: Færre selvmordsforsøk etter legalisering av homoekteskap

Legalisering av ekteskap mellom likekjønnede har hatt positive følger blant videregåendeelever i USA. Illustrasjonsfoto: AP Photo / Gerald Herbert / NTB scanpix
Legalisering av ekteskap mellom likekjønnede har hatt positive følger blant videregåendeelever i USA. Illustrasjonsfoto: AP Photo / Gerald Herbert / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nedgang i antallet tenåringer som prøver å ta sitt eget liv henger sammen med legalisering av likekjønnet ekteskap, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvmordsforsøksraten blant elever på videregående i USA falt med 7 prosent etter at ny ekteskapslovgivning trådte i kraft, og endringen var på hele 14 prosent blant homofile, lesbiske og bifile elever, ifølge studien.

Studien er publisert i legetidsskriftet JAMA Pediatrics. Forskerne sammenlignet 32 av de 35 amerikanske delstatene som har legalisert likekjønnet ekteskap før januar 2015 med statene som ikke hadde gjort det. De tok andre faktorer med i betraktningen, men likevel var konklusjonen at statene uten lovlig homoekteskap ikke hadde nedgang i selvmordsforsøk.

–Dette er elever på videregående som, for det meste, ikke skal gifte seg i nær fremtid. Likevel bidrar lovliggjøringen av likekjønnet ekteskap til å redusere stigma knyttet til seksuell orientering, sier Julia Raifman, som ledet studien, i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvmord har lenge vært utbredt blant ungdommer og er den nest utbredte dødsårsaken blant personer i alderen 10 til 24 år, etter ulykker. Studien viser at 29 prosent av homofile, lesbiske og bifile elever har forsøkt å begå selvmord de siste tolv måneder, mot 6 prosent av de heteroseksuelle elevene.

USAs høyesterett legaliserte likekjønnet ekteskap på nasjonalt nivå i juni 2015.