Ukjent kilde til radioaktiv stråling i Finnmark

Statens stråleverns målestasjon på Svanhovd ved Passvikelva hvor det tas normalt sett tas luftprøver en gang i uka. Her fra 2000 da det hadde vært et uhell på den russiske ubåten «Kursk». Arkivfoto
Statens stråleverns målestasjon på Svanhovd ved Passvikelva hvor det tas normalt sett tas luftprøver en gang i uka. Her fra 2000 da det hadde vært et uhell på den russiske ubåten «Kursk». Arkivfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar ble det registrert radioaktiv stråling i Finnmark. Norske myndigheter valgte å ikke offentliggjøre funnet, og kilden til utslippet er fortsatt ukjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske målestasjonen på Svanhovd i Pasvikdalen var den første til å oppdaget det radioaktive utslippet av Jod-131. Det var i uke 2, men norske myndigheter valgte å ikke offentliggjøre funnet.

– Målingen fra Svanhovd i januar veldig lav, sier Astrid Liland ved Statens strålevern i en kommentar til Barents Observer.

Hun sier at de ikke vurderte observasjonen som nyhetsverdig.

Gjennom Pasvikdalen renner den norsk-russiske grenseelva, og bare noen mil unna målestasjonen ligger Kirkenes med 3590 innbyggere.

Det gjorde derimot franske IRSN (Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire) som først omtalte det radioaktive utslippet.

Rask halveringstid

Franske IRSN har lagd en oversikt over hvordan Jod-131 spredde seg etter at det først ble oppdaget i Sør-Varanger. Foto: IRSN
Franske IRSN har lagd en oversikt over hvordan Jod-131 spredde seg etter at det først ble oppdaget i Sør-Varanger. Foto: IRSN

I en pressemelding fra den statlige franske institusjonen forteller de at det i løpet av januar også ble observert Jod-131 i Finland, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Frankrike og Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 75,1 prosent av norsk strømforbruk i 2015 var fossil- og atomkraft

Jod-131 har en halveringstid på bare åtte dager, og den farlige radioaktive isotopen dannes ved atomulykker. IRSN slår også fast at kilden til utslippet ennå ikke er avdekket.

Ukjent kilde

Både Russland, Finland og Sverige har atomkraftverk. I tillegg kan flere militære russiske installasjoner være ansvarlig.

Liland sier til Barents Observer at det i den aktuelle perioden var dårlig vær, og at det derfor er vanskelig å spore kilden til utslippet.