Redd Barna: 350.000 fanget i Vest-Mosul

Barn som har flyktet fra Mosul, fotografert i en leir for internt fordrevne øst for byen. Foto: Bram Janssen / AP / NTB scanpix
Barn som har flyktet fra Mosul, fotografert i en leir for internt fordrevne øst for byen. Foto: Bram Janssen / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 350.000 er fanget i Vest-Mosul, ifølge Redd Barna, som ber Irak og vestlige allierte gjøre alt for at sivile bygg ikke blir truffet under offensiven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Irakiske styrker og deres allierte, deriblant USA og Storbritannia, må gjøre alt de kan for å beskytte barn og deres familier mot skade, og unngå sivile bygninger, som skoler og sykehus, idet de trenger seg dypere inn i byen, sier organisasjonens landdirektør i Irak, Murizio Crivallero.

Advarselen fra Redd Barna kommer samme dag som Irak varslet at offensiven mot IS-kontrollerte Vest-Mosul er i gang. Irakiske regjeringsstyrker tok i januar kontroll over Øst-Mosul. Offensiven har vart i fire uker, men de siste ukene har styrkene konsentrert seg om å sikre tidligere IS-kontrollerte områder i Øst-Mosul.

Ifølge Crivallero er det intet alternativ for familiene å flykte.

– Hvis de forsøker å flykte, risikerer de enten å bli drept av IS-krigere eller et gateløp mellom snikskyttere og landminer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN er nøden stor for innbyggerne som er igjen i Vest-Mosul, som i flere uker har vært helt beleiret av irakiske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper.

Det er mangel på både mat, drivstoff og vann. Mange av butikkene har stengt, og prisene på viktige basisvarer har skutt i været.

FN og andre hjelpeorganisasjoner bygger nå en flyktningleir sør for Mosul. Den skal kunne ta imot optil 400.000 sivile.

Les også: Irak: – En ny fase i kampen mot IS