Mahad får statsborgerskapssaken opp for retten

Mahad Abib Mahamud har hele tiden holdt fast ved at han er fra Somalia.
Mahad Abib Mahamud har hele tiden holdt fast ved at han er fra Somalia. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bioingeniøren Mahad Abib Mahamud får støtte fra Somalias parlamentspresident og ambassadør til EU når statsborgersaken kommer for retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag står han i Oslo tingrett med staten ved Utlendingsnemnda som motpart.

Utlendingsnemnda har besluttet at 30-åringen skal fratas sitt norske statsborgerskap fordi de mener han løy på søknaden sin da han kom til landet for 17 år siden. Norske myndigheter mener mannen er fra Djibouti, ikke Somalia, og at Mahamuds far har bekreftet dette.

Det er satt av tre dager til saken.

– Gleder seg

Mahamud har hele tiden holdt fast ved at han er fra Somalia. I forkant av rettssaken sier han til NTB at han ser fram til å legge fram sine bevis.

– Det blir en markeringsdag. En dag for rettssikkerhet, sier han.

30-åringen vil legge fram et brev fra Mohammad Osman Jawari, president i nasjonalforsamlingen i Somalia. Han skal i brevet gå god for bioingeniørens forklaring.

Mahamuds far var offiser i det somaliske flyvåpenet, og sønnen er født i Mogadishu, i flyvåpenets hovedkvarter, står det i brevet, som også er signert av en brigader i flyvåpenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Somalias ambassadør til EU, Ali Said Faqi, har også bekreftet at Mahamud er somalisk. Faqi bistår norske myndigheter i å verifisere identiteten til somaliere som Norge skal returnere til hjemlandet.

Mahamud mener det vil vekke oppsikt om opplysningene ikke vil bli tillagt vekt.

Bakgrunn: UDI mener Mahad-saken er grundig behandlet

– Startet med tips

Saken har vakt stor oppmerksomhet, og var en viktig del av debatten om å endre loven slik at statsborgersaker skal behandles i rettsvesenet og ikke av forvaltningen alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken mot 30-åringen skal ha startet etter at politiet i Vestoppland fikk et tips i juli 2013, ifølge TV 2. Tipset førte til at Utlendingsdirektoratet startet undersøkelser, og saken endte til slutt med at Mahamud ble fratatt statsborgerskapet.

Tipseren skal ha hevdet at siden Mahamud ikke ble fengslet for en påstått kriminell handling, så måtte han være djiboutisk spion.

UDI opplyser at de er klar over at tips fra privatpersoner kan komme fra personer med hevnmotiver eller at tipsene kan bero på misforståelser. Derfor er det mange tips som ikke fører til noen aktivitet, heter det på direktoratets nettside.

Les også: UDI intensiverer jakten på juksere