80 cruiseskip til Bergen – 6 får klimarabatt

Bergen havn kan ikke tilby landstrøm til cruiseskipene som gjester byen, men noen av dem får likevel klimarabatt. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Bergen havn kan ikke tilby landstrøm til cruiseskipene som gjester byen, men noen av dem får likevel klimarabatt. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De mest miljøvennlige cruiseskipene som anløper Bergen får rabatt av havnevesenet. I årets sesong er det bare 6 av 80 skip som kvalifiserer til rabatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av skipene kan sågar ta imot strøm fra land, men foreløpig kan ikke Bergen havn tilby dette, skriver Bergens Tidende. Så langt er Hamburg den eneste havnen i Europa som kan levere strøm fra land til cruiseskipene.

Men de mest miljøvennlige skipene får altså klimarabatt, selv om de også må brenne store mengder drivstoff mens de ligger til kai. Fungerende havnedirektør Ulrik Jørgensen synes miljøutviklingen i bransjen er positiv.

– Flere og flere skip jobber med å bli mer miljøbevisste. De seks skipene som får miljørabatt viser at vi er på rett vei, og vi vet at rederiene er opptatt av dette, forteller han. Det største cruiseskipet som kommer til Bergen i år, Queen Mary 2, kunne tatt imot landstrøm om det var tilgjengelig, men har likevel ikke høy nok miljøscore til å få rabatt.

Mange av skipene som anløper Bergen er bygget før 2000, og miljøkravene er skjerpet siden den gang. Jørgensen sier han føler en forpliktelse til å få ned utslippene fra skipsbesøkene og påpeker at «vi som jobber i Bergen havn puster inn den samme luften som andre bergensere».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden