Willoch advarer mot behovsprøvd barnetrygd

Det begynner å bli lenge siden Kåre Willoch satt i regjering og partiledelse, men han har fortsatt meninger om norsk politikk og deltar i debatten. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Det begynner å bli lenge siden Kåre Willoch satt i regjering og partiledelse, men han har fortsatt meninger om norsk politikk og deltar i debatten. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kåre Willoch melder seg på i debatten om barnetrygden, som er ventet å bli et stridstema på Høyres landsmøte. Han mener behovsprøving vil være usosialt.

Den 88 år gamle tidligere statsministeren har skrevet en epost til Høyres stortingsrepresentanter om teamet, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Programkomiteen er delt i sitt syn, men komitéleder Torbjørn Røe Isaksens dobbeltstemme gir flertall for et forslag om å beholde dagens ordning, men vurdere alternativer for å gi høyere barnetrygd til familier med lav inntekt. Det siste er Willoch altså imot.

– Fordi en behovsprøving vil bety at det blir mindre lønnsomt for foreldre å øke egen inntekt, kan flere fattige foreldre føle svakere motiv for å komme inn i arbeidslivet. Det kan føre til at flere blir værende i fattigdom, sier partiveteranen til ANB. Han mener også at barnetrygden «heller bør heves enn senkes i realverdi». Barnetrygden har stått stille på 970 kroner måneden siden 1996.

– Man bør overveie å gi forsørgere fradrag i skatten i stedet for kontant utbetaling. Hvis man går over til dette, må de som tjener så lite at fradrag i skatten ikke kan bli store nok, få kontanter i stedet, sier han.

Isaksen sier han er 90 prosent enig med Willoch, men at han altså at han vil åpne for å styrke barnetrygden for dem med lavest inntekt.

(©NTB)

Annonse
Populært