To kvinner pågrepet for drapet på Kim Jong-uns halvbror

Politiet patruljerer på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia etter at Kim Jong-nam ble angrepet der mandag. Foto: AP / NTB scanpix
Politiet patruljerer på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia etter at Kim Jong-nam ble angrepet der mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Politiet i Malaysia har pågrepet to kvinner etter det antatte giftdrapet på Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den andre kvinnen ble pågrepet natt til torsdag, opplyser politiet. Ifølge passet hennes er hun en 25 år gammel indonesier.

Myndighetene i Indonesia jobber med å sjekke disse opplysningene, men påpeker at passet kan være stjålet.

En kvinne med vietnamesisk pass, som også skal være i 20-årene, ble pågrepet dagen før. Hun skal framstilles for en domstol torsdag. Begge kvinnene ble identifisert ved hjelp av bilder fra overvåkingskameraer på flyplassen hvor Kim ble drept.

Halvbroren til Nord-Koreas diktator fikk en væske sprayet i ansiktet av to kvinner mandag, ifølge politiet. Kort tid senere døde han.

Sendes til Nord-Korea

Sørkoreansk etterretning har mistanke om at det var to kvinnelige nordkoreanske agenter som drepte Kim. Før han døde på vei til sykehus, fortalte han helsepersonell at han ble angrepet med giftspray.

Forholdet mellom Nord-Korea og Malaysia regnes som forholdsvis godt, og Malaysias visestatsministerAhmad Zahid Hamidi sier forholdet ikke vil bli påvirket av flyplassdrapet. Den drepte diktator-halvbroren blir trolig overlevert til Nord-Korea, etter anmodning fra det nordkoreanske regimet.

– Men det er prosedyrer som må følges. Vår innstilling er at vi er nødt til å respektere våre bilaterale forbindelser til ethvert fremmed land, sier Hamidi. Obduksjon

Overvåkingsbilder som skal vise den ene mistenkte kvinnen, er blitt publisert i malaysiske medier. Hun var kledd i skjørt og en hvit genser med bokstavene LOL – en vanlig internettforkortelse for "laughing out loud".

De to kvinnene skal ha kommet seg unna i en drosje etter attentatet.

Da Kim ble drept, var han på vei tilbake til Macau i Kina, hvor han har levd mange år i eksil, ifølge sørkoreansk etterretning. Obduksjonen av 46-åringen skal være ferdig, men det er ikke kjent når obduksjonsrapporten vil bli offentliggjort.

Myndighetene i Nord-Korea motsatte seg obduksjonen, men fikk altså ikke gjennomslag for dette ønsket.

Personvernpolicy