Cappelen: – Eirik Jensen ga meg trygghet til å holde på

Gjermund Cappelen sa i Oslo tingrett onsdag at han aldri ville tatt så store sjanser uten politmannen Eirik Jensen med på laget.
Gjermund Cappelen sa i Oslo tingrett onsdag at han aldri ville tatt så store sjanser uten politmannen Eirik Jensen med på laget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten politimannen Eirik Jensen på laget ville medlemmene i hasjnettverket aldri ha tatt så store sjanser som de gjorde, sier hasjbaron Gjermund Cappelen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere dager på etterskudd, og med langt flere og mer detaljerte spørsmål enn først ventet, avsluttet Spesialenhetens aktor Kristine Schilling onsdag utspørringen av Cappelen. Da hadde han vært gjennom sin 20 år lange historie med Eirik Jensen to ganger.

Torsdag vil forsvarer Benedict de Vibe slippe til. Ettersom klienten hans har tilstått og erkjent straffskyld på samtlige punkter, er det ikke ventet den helt store dramatikken rundt denne utspørringen.

Les også: Cappelen navnga hvem i hasjnettverket som visste om Jensen

Ga trygghet

Schilling avsluttet utspørringen med å belyse betydningen Eirik Jensen hadde for at Gjermund Cappelen kunne drive med import av hasj i tonnevis.

– Jeg ville i hvert fall aldri drevet i det omfang som det ble til etter hvert. Det hadde jeg ikke tatt sjansen på, saCappelen i Oslo tingrett onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den trygghetsfølelsen jeg har hatt i dette her, ga meg også trygghet til å holde på. Jeg tror ikke folk rundt meg hadde tatt så store sjanser hvis det ikke hadde vært for den tryggheten vi hadde på grunn av Eirik Jensen, sa Cappelen.

Les også: Cappelen solgte smykker og klokker til "Onkel Skrue"

– En tragedie

I retten beklaget han at hele det angivelige samarbeidet mellom dem var oppstått og gjentok at det var en tragedie og at Eirik Jensen hadde sviktet samfunnsoppdraget sitt.

– Kjernen her er at Jensen møter en kriminell stoffmisbruker som er med på å løse straffesaker, men som har et kriminelt forsett. Da skal jo politiet forebygge og stoppe det og ikke sørge for at det eskalerer. Jeg har jo sviktet fullstendig, og det har jo han også, sa Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cappelen har omtalt sitt eget pengeforbruk som skammelig og hevder at alt han har tjent, om lag 80 millioner kroner, er brukt opp. Han har derimot sagt i retten at han tror Jensen har stukket unna deler av pengene han må ha tjent, totalt 8,5 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

–Jensen har vært spartansk samtidig som han har fått en masse penger. Jeg har hatt et overforbruk som har vært helt ekstremt. Det har vært massasje, reiser og klokker, sa Cappelen.

Les også: Cappelen navnga hvem i hasjnettverket som visste om Jensen

Blakk for hvite penger

Da han ble pågrepet i desember 2013, var hasjbutikken godt i gang igjen etter at han hadde slitt veldig ett år tidligere. Hjemme hos ham fant politiet 2 millioner kroner, men likevel var han blakk for hvitvaskede penger han uten risiko kunne bruke til løpende utgifter. Mens han innført tonnevis med hasj, gikk den tilsynelatende lovlige kontoen hans jevnlig tom.

Sommeren og høsten 2013 fikk han problemer med å betale husleie og andre nødvendigheter. Løsningen ble til slutt å selge smykker og klokker til den tidligere heleridømte Imran Saber, kjent som "Onkel Skrue" og som Nokas-dømte Davis Toskas "finansminister" i Oslos underverden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cappelen-opptak om hvordan Jensen skulle angis

Kjøpte ny klokke

– Jeg solgte en klokke og noen smykker til Imran Saber. Jeg fikk en bankremisse på 300.000 kroner, og jeg kjøpte en klokke for de pengene, sa Cappelen i retten.

Aktor Kristine Schilling viste retten en kvittering som viste at Cappelen hadde gått til Urmaker Bjerke i Oslo med bankremissen sin og kjøpt en klokke til eksakt 300.000 kroner.

– Hvorfor kjøpte du en klokke for disse pengene, spurte Schilling.

– Det var en veldig sjelden klokke jeg hadde fått tak i og som jeg håpet på å kunne tjene litt på, svarte Cappelen.