SV ber statsministeren komme på banen etter Listhaug-nei

FAKTA: Stortingsrepresentant Karin Andersen forstår ikke at regjeringen avviser forskning.
FAKTA: Stortingsrepresentant Karin Andersen forstår ikke at regjeringen avviser forskning. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Erna Solberg bør svare på om hun bryr seg like lite om fakta som Listhaug, sier Karin Andersen (SV). Nå vil hun ta regjeringens avvisning av anbefalinger fra forskere til Stortinget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha lest ABC Nyheters sak i går om regjeringen som blankt avslår anbefalinger i en rapport de selv har bestilt, vil Karin Andersen ta saken til Stortinget.

– Regjeringen bryr seg verken om fakta eller forskning. Selv om det de gjør skader barn, gir de blaffen. Selv om flere blir alvorlig syke og skader seg selv av å aldri få trygghet, vil ikke Listhaug ta ansvar, raser stortingsrepresentant og SV-veteran Karin Andersen.

I over ett år har forskere i Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) på oppdrag fra Justis- og beredskapdepartementet undersøkt hvorfor enslige, mindreårige asylsøkere forsvinner fra norske mottak og omsorgssentre.

For å hindre forsvinninger, foreslår de blant annet å fjerne bruken av midlertidig opphold og mener barnevernet bør overta omsorgansvaret for de mellom 15 og 18 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet har hatt en verdi på en million norske kroner.

Bakgrunn: Regjeringen avviser anbefalinger - vil heller stramme til

Tar saken til Stortinget

De to anbefalingene, som er blant de to største endringene, avslår regjeringen blankt. Karin Andersen har fått nok.

– Listhaug beviser gang på gang at hun verken forstår eller respekterer sine og Norges forpliktelser etter Barnekonvensjonen til å ta like godt vare på disse barna som våre egne. Det gjør vi ikke i dag, og rapporten fra NIBR forteller oss nok engang hva vi må gjøre. Vi må gi barna opphold, barnevernet må passe på dem, vi må gi dem omsorg og de som forsvinner må vi lete etter, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå mener Andersen at statsminister Erna Solberg bør komme på banen.

– SV støtter disse kravene og nå må Erna Solberg svare på om hun bryr seg like lite om fakta som Listhaug, og ikke anerkjenner at disse barna har selvstendige rettigheter i kraft av å være barn. Det er rettigheter vi ikke kan sette tilside av partitaktiske hensyn, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer også sterkt på at regjeringen avviser forslagene.

– Det er dessverre ikke noe nytt at enkelte statsråder i denne regjeringen ikke viser respekt for kunnskap og forskning, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Les saken: Skei Grande mener Listhaug ikke viser respekt for kunnskap

Les også: UDI bekymret for enslige mindreårige - flere selvmordsforsøk

– Det er ikke vi som har en krise

Karin Andersen mener det trengs en ny regjering «og et sterkt SV for å snu dette».

– Da krigens ofre kom hit, lot de kaos oppstå og høstet støtte fra de andre partiene som belønnet regjeringen for manglende handlekraft, med å bli med på panikk-innstramminger som setter retten til å få asyl i fare. Gjennom sin håndtering av flyktningkrisen truer politikerne med å radbrekke menneskerettigheten, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener det ikke er vi her i Norge som står overfor en krise.

– Europa, med en halv milliard innbyggere, kaller man én million flyktninger for en krise. Men det er ikke vi som har en krise. Det er de millionene av mennesker som ikke kommer seg noe sted, som har mistet alt som er i krise. Det er naboland som tar mot millioner som er i krise. Det er ungdom som ikke gis mulighet til et liv som er i krise, sier SV-veteranen.

ABC Nyheter har forsøkt å nå statsminister Erna Solberg, men Statsministerens kontor har ikke besvart henvendelsene onsdag formiddag.

Les også: Avslørt: Den ukjente asylfiaskoen

Rapportens funn

Fra 2008 til juni 2015 forsvant 626 enslige mindreårige asylsøkere fra omsorgssentre og mottak i Norge.

601 var mellom 15 og 18 år da de forsvant.

Per juni 2015 visste ikke myndighetene hvor 54 prosent av disse barna var.

«Dette gir grunn til bekymring, ikke minst med tanke på hvordan barna har det» skriver forfatterne bak rapporten.

Halvparten av de som får midlertidig opphold forsvinner når tillatelsen går ut.

40 prosent av de mindreårige som forsvant ble borte i løpet at de første månedene etter de søkte beskyttelse.

Av de som forsvant i årene 2011 til juni 2015 hadde om lag halvparten søknad til behandling hos UDI ved siste forsvinning.

Kilde: NIBR