Unge har 235 millioner i inkassogjeld

For mange kan det være lett å få kreditt, men vanskeligere å håndtere gjelden. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
For mange kan det være lett å få kreditt, men vanskeligere å håndtere gjelden. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Unge nordmenns inkassogjeld har det siste året økt med 50 prosent til 235 millioner kroner. Mange mangler forståelse for økonomi, mener Barnas Jurist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene kommer fra Kredinor, og de bekymrer prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist, melder NRK. Organisasjonen gir gratis rettshjelp til unge under 25 år.

– Det er en utfordring at mange har lite forståelse for forholdet mellom inntekt og forbruk, effekter av rentesrente og så videre. Vi ser et klart behov for å legge til rette for at folk får bedre økonomiforståelse og gode betalingsvaner i ung alder, sier Thorud. Han forteller fristelsene er mange og kjøpepresset stort, og ofte oppstår betalingsproblemene når forbruksgjeld kommer ut av kontroll.

– Veien er kort fra handel på nett til kredittkortgjeld som eskalerer.

Markedssjef Ingjerd Thurmer i Kredinor sier utviklingen har gått feil vei siden 2014 og at hver person som har inkassogjeld, i snitt har 2,6 saker mot seg.

– Av erfaring vet vi at jo mer en person skylder, jo vanskeligere er det å betale tilbake, forklarer hun.

Personvernpolicy