FNs sikkerhetsråd reagerer på nordkoreansk rakettesting

Mandag sendte Nord-Koreas myndigheter ut bilde av en ballistisk missil av typen Pukguksong-2, avfyrt i retning Det japanske hav søndag.  Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB scanpix
Mandag sendte Nord-Koreas myndigheter ut bilde av en ballistisk missil av typen Pukguksong-2, avfyrt i retning Det japanske hav søndag. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd har enstemmig fordømt Nord-Koreas prøveoppskyting av en mellomdistanserakett. Også Kina, Nord-Koreas nære allierte, stemte for resolusjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina er det landet som står nærmest regimet i Nord-Korea, men stemte for resolusjonen der alle landene i Sikkerhetsrådet mener Nord-Korea har gjennomført et grovt brudd på FN-resolusjoner. Sikkerhetsrådet truer også med å iverksette "ytterligere og betydelige tiltak" mot regimet i Pyongyang.

FNs sikkerhetsråd sier Nord-Koreas aktiviteter rundt utviklingen av kjemiske våpen bryter med FNs sanksjoner og øker spenninger. Sikkerhetsrådet ber alle FN-medlemmer om å "fordoble forsøk" på å implementere FNs sanksjoner. Nord-Korea har gang på gang gjort narr av seks vedtak fra Sikkerhetsrådet som har krevd umiddelbar stopp i missil- og rakettoppskytningen landet har gjennomført.

FNs generalsekretær António Guterres kaller testen "enda et bekymringsfull brudd på sikkerhetsrådets vedtak" og ber Nord-Korea overholde sine internasjonale forpliktelser, sier Guterres visetalsmann Farhan Haq.

Testen ble gjennomført søndag. Raketten ble skutt ut fra en flybase i Nord-Korea og fortsatte cirka 500 kilometer før den havnet i Japanhavet, mellom Nord-Korea og Japan. USA, Japan og Sør-Korea ba om møtet i Sikkerhetsrådet mandag kveld.

USAs president Donald Trump sa i pressekonferansen sammen med Canadas statsminister Justin Trudeau: "Nord-Korea er et stort, stort problem, og vi kommer til å håndtere det svært strengt". Missiltesten er blitt tolket som en indirekte utfordring til Trump, som har lovet å kjøre en hard linje overfor Nord-Korea.

Personvernpolicy