Cappelen bak lukkede dører halve dagen

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Gjermund Cappelen fortsatte mandag sin forklaring bak lukkde dører.
Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Gjermund Cappelen fortsatte mandag sin forklaring bak lukkde dører. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjermund Cappelens (50) forklaring bak lukkede dører tok mandag kortere tid enn ventet i Oslo tingrett. Etter lunsj fortsetter rettssaken med publikum i salen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hasjgrossisten har gjennom hele sin forklaring så langt stanset eller gjort et hopp i forklaringen når navn på personer eller situasjoner hvor han frykter gjengjeldelse, har kommet opp. Av den grunn har deler av både Eirik Jensens og Gjermund Cappelens forklaring i retten gått bak lukkede dører.

Det var først planlagt at Cappelen skulle forklare seg bak lukkede dører hele mandagen. Litt ut på formiddagen meldte imidlertid Oslo tingrett om at dørene ville bli åpnet.

– Det har sammenheng med at sekvensen hvor behovet for å lukke dørene, ble kortere enn først antatt. Retten fortsetter derfor for åpne dører i ettermiddag, sier kommunikasjonssjef Irene Ramm i Oslo tinghus til NTB.

Frykter represalier

– Jeg tør ikke, dommer, har Cappelen sagt ved flere anledninger.

Det er særlig personer som har stått bak leveransene av de mange tonn hasj han har tilstått å ha innført til Norge, som Cappelen sier han frykter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er av hensyn til sikkerheten min og familien min. Det er individer der ute i leverandørnettverkene som kan slå fryktelig hardt ned på sånne ting. Det har skjedd før at folk har vært utsatt for represalier fordi de har tystet, sa Cappelen til statsadvokat Lars Erik Alfheim i forrige uke.

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

Vitnet mot nettverket

Fredag vitnet Cappelen under ankesaken mot medlemmene av det gamle nettverket sitt i Norge, de han forsynte med hasj for videresalg i Oslo-området gjennom mange år. Direkte eller indirekte har Cappelen i sin egen tilståelse fortalt om deres rolle, og de fikk alle lange straffer da dommen falt i Asker og Bærum tingrett i 2015. Gjensynet i retten fredag var heller ikke spesielt hjertelig. Aktor Hulda Olsen Karlsdottir sa i etterkant av vitnemålet at Cappelens forklaring styrker påtalemyndighetens sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var forberedt på at han skulle si at han ikke ønsket å forklare seg. Men sånn som han forklarer seg nå, så er det til støtte for saken i større grad enn det han fortalte i tingretten, sa Karlsdottir til NRK.

Cappelen vil etter planen avslutte sin egen forklaring som tiltalt i tingretten først onsdag, etter sju hele dager i vitneboksen. Også de siste to dagene vil gå for åpne dører.

Les også: Jensen: – Cappelen har vært utsatt for sinnssykt press