Norge restaurerer natur for millioner

Grøfter i forbindelse med skogbruk er noe av det som tilbakestilles når naturen restaureres. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Grøfter i forbindelse med skogbruk er noe av det som tilbakestilles når naturen restaureres. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år skal 26,6 millioner statsbudsjettkroner brukes på å restaurere norsk natur. Det er bra, men det er ikke nok, ifølge miljøorganisasjonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets beløp er en solid økning fra 16 millioner i 2016 og 3 millioner som året før ble brukt til å restaurere myrer og våtmarksområder, skriver Dagsavisen.

– Pengene skal brukes til å lukke gamle grøfter som er laget for å få opp skog eller dyrke jorda, men der grøftingen ikke har ført til produktiv skog eller jordbruksareal, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet. Han sier restaurering kan redusere utslipp og bidra til klimatilpasning og økte leveområder for truede arter.

Fagsjef Arnodd Haugen i Naturvernforbundet sier restaurering av natur har vært etterlyst i naturvernkretser og blant biologer i mange år.

– Restaurering av myr og våtmark er svært nødvendig, og satsingen fra regjeringen er bra. Men det er et paradoks at de fortsatt aksepterer grøfting i skogbruket, torvuttak og nedbygging av myrer og våtmark.

Rådgiver Sverre Lundemo i WWF-Norge sier det er stort behov for restaurering av naturen i mange verneområder.