Oppdrettsanlegg kan bli tvangsflyttet fra Masfjorden

Oppdrettslaksen kan bli nødt til å vike av hensyn til miljøet i Masfjorden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oppdrettslaksen kan bli nødt til å vike av hensyn til miljøet i Masfjorden. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oksygenmangel truer livet i Masfjorden i Hordaland. Fylkesmannen varsler at oppdrettsanlegg kan bli tvangsflyttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem eiere har fått varsel om at de kan bli nødt til å redusere eller stanse virksomheten i fjorden nord i fylket, skriver Bergens Tidende.

Siden 2011 har oksygennivået gått jevnt nedover, og nær bunnen av fjorden er vannet nå i den laveste klassen.

– Masfjorden holder på å bli kvalt, sier seniorrådgiver Tom N. Pedersen hos Fylkesmannen i Hordaland.

– Det er grunn til å tro at flere arter av krepsdyr, fisk og muslinger ikke får dekket sine behov. Når oksygeninnholdet nå nærmer seg et nivå der det meste av alt levende liv i dypet er truet, haster det å sette i verk tiltak.

Miljømyndighetene kan komme til å trekke tilbake utslippstillatelsene, noe som innebærer at oppdrettsanleggene må stenge eller bli erstattet av lukkede anlegg der organiske partikler blir samlet opp.

– Jeg er fullstendig innforstått med at det må tas grep ut fra føre var-hensyn, selv om det ikke er klarlagt hvor stor del av problemene i fjorden som ­skyldes oppdrett eller andre forhold som klimaendringer, sier daglig leder Svein Eivind Gilje i Engesund Fiskeoppdrett AS.

Personvernpolicy