USA nekter Fayyad å bli FN-utsending

Den tidligere statsministeren Salam Fayyad får ikke bli FN-utsending til Libya så lenge USA har et ord med i laget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Den tidligere statsministeren Salam Fayyad får ikke bli FN-utsending til Libya så lenge USA har et ord med i laget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA har stoppet utnevnelsen av den palestinske eksstatsministeren Salam Fayyad som ny FN-utsending i Libya, for å vise støtte til Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier president Donald Trumps administrasjon er skuffet over at FNs generalsekretær António Guterres har sent et brev til Sikkerhetsrådet i FN, et brev som tyder på at han vil utnevne palestinske Salam Fayyad til FNs neste utsending til Libya. Fayyad var statsminister for de palestinske områdene i perioden 2007–2013.

– Altfor lenge har FN vært urettferdig partiske i de palestinske myndighetenes favør på bekostning av våre allierte i Israel, sa Haley fredag.

Haleys uttalelse kom bare dager før Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal møte Trump i Det hvite hus.

Palestina er ikke medlemsland, men har status som observatørland i FN og landets uavhengighet er anerkjent av 137 av FNs 193 medlemmer. Haley påpeker at USA verken anerkjenner palestinsk uavhengighet eller støtter det signalet en utnevnelse av Fayyad vil sende i FN-systemet.

FN-diplomater som ønsker å være anonyme sier at Fayyad er respektert for sine reformtiltak og for den økonomiske veksten i de palestinske områdene. Forslaget om at han skulle bli utsending for FN i Libya skal ha hatt støtte fra 14 av de 15 medlemslandene i sikkerhetsrådet.

Personvernpolicy