Trump-rådgiver kan bli etterforsket for Ivanka-reklame

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway risikerer etterforskning etter at hun ba folk kjøpe produktene til Trumps datter Ivanka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skrytet av Ivanka Trumps klesmerke kom i et intervju med den høyreorienterte TV-kanalen Fox News torsdag.

– Jeg skal komme med en gratis reklame her. Gå og kjøp det i dag, alle sammen. Dere finner det på nettet, sa Conway.

Uttalelsen utløste raskt skarpe reaksjoner og anklager om uetisk atferd. Amerikanske offentlig ansatte er bundet av regler som forbyr dem å fremme "produkter, tjenester eller virksomheter".

– Det Conway gjorde, er galt, galt, galt; åpenbart over streken; uakseptabelt, mener den republikanske kongresspolitikeren Jason Chaffetz.

Han er en av lederne for det som tilsvarer kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i Norge. Nå vil han samarbeide med demokratene i komiteen for å granske saken.

Trumps talsmann Sean Spicer opplyser at Conway har fått "rådgivning" etter intervjuet. Men i ytterste konsekvens risikerer hun å bli etterforsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for intervju-reklamen var Trumps utfall mot varemagasin-kjeden Nordstrom. – Grusomt! skrev han på Twitter etter at kjeden droppet Ivanka Trumps klesmerke.

Etikkeksperter mener at også Trump har gått langt over streken i denne saken. Men i motsetning til Conway er presidenten unntatt mange lover og regler som skal sikre at offentlig ansatte opptrer etisk.

Også tidligere har Conway havnet i hardt vær for sine uttalelser. Hun har blant annet omtalt et terrorangrep som aldri har funnet sted, og lansert uttrykket "alternative fakta".