Cappelen: Prøvde å slippe unna

Gjermund Cappelen har erklært seg skyldig i tiltalen og sa i retten tirsdag at han ikke hadde fått noen lovnader om strafferabatt for å tilstå.
Gjermund Cappelen har erklært seg skyldig i tiltalen og sa i retten tirsdag at han ikke hadde fått noen lovnader om strafferabatt for å tilstå. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjermund Cappelen fortalte retten at han forsøkte å forhandle seg unna da han ble tatt. Først da det ikke gikk, bestemte han seg for å ta ansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim avsluttet fem dagers utspørring av Gjermund Cappelen (50) med spørsmål om han hadde inngått noen form for avtale med påtalemyndigheten, eller om han var lovet lavere straff.

- Har du og jeg avtalt at jeg skal nedlegge en påstand som er veldig gunstig, spurte Alfheim.

- Nei. Vi har aldri diskutert det, jeg forlangte mye til å begynne med, og jeg var veldig frampå, men jeg har ikke fått lovnader om noe som helst, sa Cappelen.

De neste dagene vil Spesialenheten for politisaker, som har ansvaret for straffesaken mot politimannen Eirik Jensen, spørre ut Cappelen delvis bak lukkede dører. Totalt ligger framdriften i den seks måneder lange rettssaken en uke etter det opprinnelige skjemaet.

- Ta ansvar

Cappelen beskrev det som en kalddusj at han ble pågrepet 19. desember 2013. Han sa han prøvde å tenke ut alle mulige måter å slippe unna på. Han forsøkte å få kontakt med Eirik Jensen og brukte også argumentet at han hadde vært informant for politiet. Da ingenting gikk, forsøkte han å få en avtale om amnesti og ikke strafferabatt. Han sa at strategien hele livet har gått ut på å forhandle seg ut av vanskelige situasjoner, men at han til slutt innså at det ikke ville fungere i denne saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kom til at jeg for en gangs skyld i livet må prøve å ta et ansvar for det jeg har gjort. Jeg måtte brenne noen bruer selv og få gjort opp med meg selv og med familien, selv om jeg ikke hadde fått lovnader om noen ting, sa Cappelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Kim Heger og forsvarerne til Eirik Jensen var synlig overrasket over statsadvokatens litt uvanlige spørsmål. Spekulasjonene om Cappelens motiver for å tilstå innførselen av nesten 17 tonn hasj og utlevere Eirik Jensen som tidenes mest korrupte politimann i Norge, har florert. Sentralt i alle disse spekulasjonene har spørsmålet om hvilken strafferabatt Gjermund Cappelen ville få for å tilstå og samtidig hjelpe Spesialenheten. Alfheim stilte Cappelen også spørsmål om han trodde det var noe spesielt hemmelighold knyttet til pågripelsen eller de første fengslingene av ham. Statsadvokaten svarte imidlertid selv på spørsmålet med å understreke at det ikke hadde vært noe hemmelighold ut over det vanlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samleside: Her finner du alt om saken mot Jensen og Cappelen

Strenge straffer

Cappelen ble også bedt om å kommentere straffene som Alfheim hadde bedt om for de øvrige medlemmene i nettverket. De tre som sammen med Cappelen ble dømt i tingretten for organisert kriminalitet, fikk alle straffer fra 13 til 16 års fengsel. Nå behandles saken på nytt i lagmannsretten.

- Det er strenge straffer, da, sa Cappelen som så ut som han ikke visste helt hva han skulle mene.

Alfheim ramset videre opp andre som var tatt og straffeforfulgt i kjølvannet av opprullingen av Cappelens nettverk. En rekke av kjøperne hans ble navngitt, det samme ble Cappelens egen sønn som er straffet for å ha fraktet utbytte av hasjsalget til utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ingen som slipper unna her. Synes du det virker som om vi behandler deg og dine på en spesielt gunstig måte, spurte aktor og fikk et stille "nei" til svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cappelen hevder Jensen mottok 700.000 på ett år

- Kynisk

- Du har i stor grad snakket inn andre i nettverket ditt enn du har gjort tidligere. Du har erkjent at du har brukt din egen sønn til pengetransport for å skjerme deg selv. Du erkjenner at du bruker de andre i nettverket ditt for å ta den risikoen du ikke selv vil ta, sa Alfheim.

- Alle disse årene er forkastelige, sa Cappelen som bekreftet Alfheims påstand om at han hadde opptrådt svært kynisk i alle årene han satt på toppen av narkotikanettverket.

Les også: Jensen: – Cappelen har vært utsatt for et sinnssykt press

Frykter leverandørene

Hvem leverandørene av hasjen er, har Cappelen derimot ikke villet si noe om. Det har vært leverandører fra Danmark, minst to ulike i Nederland og en eller flere fra Spania. Han skal også ha vært i kontakt med andre lysskye miljøer i utlandet, i forbindelse med sine forsøk på å hvitvaske millioninntektene fra hasjsalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tre år har han sittet varetektsfengslet i Ila fengsel som er et toppsikret fengsel. Likevel har han også der mottatt trusler.

- Det er av hensyn til min sikkerhet og min familie. Leverandørnettverket kan slå fryktelig hardt ned på slike ting. Det har skjedd før opp gjennom tiden at folk har blitt utsatt for represalier fordi de har tystet, sa Cappelen.

Les også:

Cappelen måtte gå i tenkeboksen etter epost

Dommeren undret seg over Jensens forklaring