Danske eksperter bekymret over prislapp på fedme

Danske professorer er skeptiske til at overvektige skal måles etter hvor stor økonomisk belastning de utgjør på samfunnet. Foto: NTB scanpix
Danske professorer er skeptiske til at overvektige skal måles etter hvor stor økonomisk belastning de utgjør på samfunnet. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En person med BMI mellom 30 og 40 koster det danske samfunn rundt 12.000 kroner mer i året enn en gjennomsnittlig innbygger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en ny undersøkelse fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse i Danmark. De har regnet ut at svært overvektige personer koster nesten 40.000 kroner per år i utgifter til helse og omsorg. Men det kan være problematisk å sette tall på hva overvektige koster samfunnet, skriver Kristeligt Dagblad.

Flere eksperter frykter at oppmerksomhet rundt tallene vil skygge for hensynet til individene.

– Overvekt er i likhet med røyking 100 prosent selvforskyldt i manges øyne. Derfor kan man frykte at en slik beregning blir enda en måte å stigmatisere folk på, personer som i utgangspunktet ikke er i en sterk posisjon, fordi overvekt er mer utbredt i samfunnslag med lavere utdannelse og dårligere økonomi, sier Nanna Mik-Meyer, forskningsprofessor ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.