PST etterforsker IS-søstre fra Bærum for terrorstøtte

Politiets sikkerhetstjenestes vurderinger av trusselbildet v/ sjef PST Benedicte Bjørnland.
Politiets sikkerhetstjenestes vurderinger av trusselbildet v/ sjef PST Benedicte Bjørnland. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste har åpnet terroretterforskning mot de to søstrene fra Bærum som reiste til Syria for å slutte seg til Den islamske staten (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– PST kan bekrefte at det er opprettet saker mot søstrene der det etterforskes om de har deltatt i en terrororganisasjon, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen hos PST til TV 2.

De to tenåringsjentene på 16 og 19 år forlot i 2013 sin familie i Bærum for å slutte seg til IS i Syria. Ifølge fjernsynskanalen er det sentralt i etterforskningen, og eventuelt for en domstol senere i prosessen, hvorvidt det juridisk sett er å regne som støtte til en terrorgruppe å føde barn, lage mat og pleie skadde IS-medlemmer.

Det er foreløpig ikke tatt ut noen formell siktelse mot de to søstrene.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til TV 2 at hun anser kvinner som aktivt slutter seg til statsbyggeprosjektet til IS og deltar i organisasjonens virksomhet, for å være deltakere i en terrororganisasjon.

Søstrenes far fester lit til at rettsvesenet vil behandle kvinnene rettferdig.

– Vi sover tryggere hvis de er fengslet i Norge. Jeg sover ikke trygt så lenge de er i Syria. Jeg har tro på det norske rettsvesenet, sier faren.

Bakgrunn:

– Søstre i Syria vil hjem

Politiet: – Vi skulle etterlyst Syria-søstre straks