Japan og USA vil styrke forsvarsbåndene

James Mattis (t.h.) møtte sin japanske kollega Tomomi Inada i Tokyo. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix
James Mattis (t.h.) møtte sin japanske kollega Tomomi Inada i Tokyo. Foto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stilt overfor atomtrusler fra Nord-Korea og et spent forhold til Kina, er forsvarsministrene i Japan og USA enige om å styrke det militære samarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsalliansen mellom de to landene er «en hjørnesten for fred, velstand og frihet» i Asia og Stillehavsregionen, sier USAs nyutnevnte forsvarsminister James Mattis, som er på besøk hos sin japanske kollega Tomomi Inada. Mattis lover å jobbe tett med Japan for å utvikle det gode forholdet.

Den amerikanske eksgeneralen er på sin første reise etter at han tok over ledelsen av Pentagon, og han kom til Japan etter først å ha besøkt Sør-Korea tidligere i uken. Som i Sør-Korea, var bekymringen for Nord-Koreas rakettprogram noe av det ministrene i Tokyo snakket om. I fjor sendte regimet i det lukkede landet opp rundt 20 ballistiske missiler og gjennomførte to atomtester.

De to landene i Øst-Asia har også vært urolige for forholdet til USA etter at president Donald Trump i valgkampen satte spørsmålstegn ved verdien av å samarbeide med dem. Fredag forsikret Mattis dem om USAs fortsatte forpliktelse. Han advarte også Nord-Korea og sa at enhver bruk av atomvåpen mot USA eller landets allierte, vil bli møtt med et «effektivt og overveldende» svar.