Danskene røyker og drikker mest i Norden

Danskene tyr hyppigere til alkohol og tobakk enn noen andre av de nordiske folkeslagene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Danskene tyr hyppigere til alkohol og tobakk enn noen andre av de nordiske folkeslagene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danskene ligger suverent på toppen i Norden når det gjelder bruk av tobakk og alkohol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere fra de fem nordiske landene står bak den årlige undersøkelsen om kosthold og andre vaner og uvaner blant oss og våre naboer.

Hver femte voksen – i denne sammenhengen personer mellom 8 og 65 år – i Norden røyker. Hver sjuende røyker daglig. Danmark troner øverst på listen over daglige røykere med en andel på 21 prosent. I resten av Norden ligger andelen mellom 9 og 18 prosent.

Også i alkoholinntak ligger danskene et hestehode foran oss andre, i hvert fall når det kommer til frekvens. Gjennomsnittsdansken nyter alkohol 2,5 ganger i uken. De øvrige nordiske landene ligger på mellom 1,2 og 1,6 ganger i uken.

– Danmark går på en smell med alkohol og tobakk, som er blant de viktigste årsakene til reduksjon i antall friske leveår og lavere forventet levealder, sier seniorforsker Sisse Fagt i det danske mattilsynet.

Danske kvinner kan se fram til et kortere liv enn samtlige av sine nordiske medsøstre. De danskene mennene havner nest nederst på listen over forventet levealder.