Regjeringen gjør minstepensjonistene til årets pensjonsvinnere

FrP-leder Siv Jensen gleder seg over minstepensjonistenes løft.
FrP-leder Siv Jensen gleder seg over minstepensjonistenes løft.
Artikkelen fortsetter under annonsen

2017 skal bli året minstepensjonistene vinner, ifølge regjeringens beregninger. – Regjeringen løfter de som har minst, sier Siv Jensen til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen får støtte av pensjonsekspert og seksjonssjef i kunnskapsstaben til Nav, Ole Christian Lien.

– Regjeringens politikk gjør minstepensjonister til pensjonsvinnerne i 2017, sier Lien til ABC Nyheter.

– Sammen med KrF og Venstre har vi klart å løfte de enslige minstepensjonistene, som har blitt hengende etter altfor lenge, sa finansminister Siv Jensen (Frp) til ABC Nyheter i forrige uke.

Finansminister Siv Jensen (Frp) og Snorre Valen (SV). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) og Snorre Valen (SV). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Uttalelsen kom etter kritikk fra Snorre Valen (SV) som hevdet at de pensjonistene «som har mest får mer».

– De grepene Jensen har gjort for pensjonister kommer rike pensjonister til gode, mens de enslige kommer dårligere ut. De som har mest får mer. Fremskrittspartiet har levert motsatt av det mange trodde. Det er noe nytt at enslige pensjonister som har lite å rutte med får enda mindre, sa Valen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – De aller fleste pensjonister har tapt kjøpekraft

Minstepensjonistene har tapt minst

En stortingsmelding fra oktober i 2016 viser at Valen har rett om 2015. De enslige minstepensjonistene tapte terreng til de øvrige pensjonistene i 2015.

Slår vi sammen realveksten etter skatt har alle pensjonister tapt kjøpekraft i 2015 og 2016, men samlet de to årene er det faktisk ingen som har tapt mindre enn minstepensjonistene.

I 2017 vil realveksten for pensjonister øke, i motsetning til i 2015 og 2016, og de som kommer best ut er minstepensjonister, viser regjeringens beregninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en realvekst etter skatt på 1,6 prosent for enslige minstepensjonister og ektepar med minstepensjon på 1,9 prosent blir de årets pensjonsvinnere.

Stortingsmeldingen med beregninger for 2017 kom før budsjettforhandlingene var ferdig, dermed blir minstepensjonistenes økning i realvekst enda større enn først antatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For enslige minstepensjonister vil jo økningen i pensjonen i 2017 også bli enda litt større enn anslått i stortingsmeldingen, ettersom økningen i minstepensjonen til enslige fra 1. september 2017 ikke er medregnet, sier Ole Christian Lien i Nav.

Les innlegg: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Jensen: – SV forsøker å svartmale Fremskrittspartiet

Siv Jensen mener tallene for 2017 viser at SV forsøker å svartmale Fremskrittspartiet.

– En bløff blir ikke mer sann om den gjentas ofte. Det SV driver med er ikke annet enn svartmaling. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som alltid har ment at det er uhørt at pensjonister som er gifte eller samboere skal få mindre i pensjon enn andre. Jeg er stolt over at Frp i regjering tar pensjonistenes hverdag på alvor og reduserer avkortingen av pensjon samtidig som vi sørger for et løft til de som har minst, sier finansminister Siv Jensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følge av budsjettavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF høsten 2015 ble minstepensjon for enslige økt med 4000 kroner fra 1. september 2016.

Økningen førte til økt realvekst i 2016, men siden økningen bare hadde effekt for fire måneder i 2016, blir effekten kraftigere i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Budsjettavtalen mellom de samme partiene høsten 2016 medførte en ytterligere økning på 4000 kroner i minstepensjon for enslige fra 1. september 2017. Dette fører til en kraftigere realvekst i 2017 enn det som fremgår i regjeringens beregninger, og veksten får først full effekt i 2018.

Realveksten øker fra 1,6 prosent til 2,3 prosent, opplyser finansdepartementet til ABC Nyheter.

– Det å redusere avkortningen med 8.000 kroner for et par er et viktig grep, og det betyr mest for de som har minst fra før. Vi vet at landets minstepensjonister kan ha det trangt økonomisk, og da spesielt de som er enslige. På toppen har vi derfor gitt enslige minstepensjonister 4 000 kroner i økt pensjon både i 2016 og 2017. Det er et løft for denne gruppen som vil merkes, sier finansministeren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les innlegg: Offentlig tjenestepensjon er slett ikke så god som mange tror

SVs Snorre Valen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SVs Snorre Valen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Skulle bare mangle

Snorre Valen mener det «bare skulle mangle at minstepensjonistene har tapt minst.»

– Hva er det vi liksom bløffer om? Mer enn åtte av ti pensjonister har tapt kjøpekraft under Siv Jensen. At minstepensjonistene har tapt minst, skulle bare mangle, skriver Valen i en e-post til ABC Nyheter og fastholder at Jensen har prioritert de med best økonomi.

– De med lave folketrygdpensjoner, og spesielt enslige, er derimot ikke så heldige. Siv Jensen og Frp har prioritert pensjonistene med best økonomi. Det skaper større ulikhet. SV vil bruke de pengene Siv Jensen gir til de rikeste pensjonistene til å gjøre økonomien bedre for de som har minst, ved å sikre pensjonistene mot å tape kjøpekraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hundretusener kronikere kan miste rett til gratis behandling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav: 2016 og 2017 blir to forskjellige år for pensjonistene

– Det er to grunner til at 2016 og 2017 blir to forskjellige år for pensjonister sin kjøpekraft. Det ene er at det var en høy prisvekst i 2016, sammenliknet med 2017 hvor finansdepartementet spår en annen situasjon. I år spår de en lønnsvekst på 2,7 prosent og en prisvekst på 2,0 prosent, forklarer pensjonsekspert i Nav, Ole Christian Lien, til ABC Nyheter.

I tillegg har regelendringer på Stortinget effekt på tallene.

– Samtidig er det en del regelendringer fra Stortinget som får betydning. De økte 1. september 2016 minstepensjonen for gifte og enslige minstepensjonister med 4000 kroner. Det hadde liten effekt i 2016 siden det skjedde så sent som 1. september, men får full effekt i 2017. Minstepensjonen for enslige alderspensjonister blir også økt med ytterligere med 4000 kroner fra 1. september 2017. Samtidig har de økt grunnpensjonen for gifte og samboende alderspensjonister fra 1. september 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, ble det besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene. Det påvirker pensjonutviklingen hvert år.

– Pensjonistene har en svakere inntektsutvikling enn lønnstakerne, det skyldes at det i 2011 ble besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene, sier Lien.

Se video: – Dette er noe Siv Jensen ikke vil snakke om