Skjebneår for Europa– Venstresidens tradisjonelle velgere føler seg oversett

HØYREPOPULISTISKE VENNER: I helgen var partier fra europeiske land på ytre høyre samlet i Tyskland. Fra venstre leder i AfD Fraukte Petry, fransk presidentkandidat Marine Le Pene, Matteo Salvini fra Italias Liga Nord og nederlandske Geert Wilders fra Frihetspartiet.
HØYREPOPULISTISKE VENNER: I helgen var partier fra europeiske land på ytre høyre samlet i Tyskland. Fra venstre leder i AfD Fraukte Petry, fransk presidentkandidat Marine Le Pene, Matteo Salvini fra Italias Liga Nord og nederlandske Geert Wilders fra Frihetspartiet. Foto: Michael Probst / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Populistpartier er på fremmarsj i Europa. I 2017 er det en rekke valg som kan true det europeiske samarbeidet og forandre Europa totalt. – De etablerte partiene har feilet, mener norsk EU-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Populistbølgen som skyller over vesten etter at britene stemte landet ut av EU, og Donald Trump har inntatt Det ovale kontor, kan fortsette i 2017.

Dagen etter innsettelsen av Trump var Europas høyrepopulister samlet til toppmøte i Koblenz i Tyskland.

Dette er første gang Marine Le Pen fra det franske partiet Nasjonal Front deltar på en samling med både Frauke Petry fra Alternativ for Tyskland (AfD), nederlandske Geert Wilders fra Frihetspartiet (PPV) og Matteo Salvini fra Italias Liga.

– Vi er mot slutten av én verden og begynnelsen på en annen, én hvor patriotismen er på fremvekst. Jeg liker Tyskland fordi det er tysk! Jeg liker Frankrike fordi det er fransk!, ropte Le Pen fra scenen lørdag.

– Kan ende opp med et helt nytt Europa

En rekke valg i 2017 kan gi høyrepopulistiske partier makt i europeiske land.

Dominobrikkene står på rekke i 2017. Nasjonale valg i Nederland, Tyskland og Frankrike kan gi høyrepopulister makt i europeiske stormakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Pernille Rieker, seniorforsker og EU-ekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Pernille Rieker, seniorforsker og EU-ekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

I en god stund har Marine Le Pen ledet meningsmålingene før den første runden i presidentvalget, ifølge Reuters.

– Det er en populisme på fremvekst i verden og Europa som gjorde at vi fikk brexit og Trump i USA, sier seniorforsker og EU-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Pernille Rieker, til ABC Nyheter.

Venstre-topp frykter populistene: – Vi må ikke la Trumper eller Listhauger splitte oss

– Frankrike er utsatt

– Det er ikke bare noe som skjer i Storbritannia og USA, det er et fenomen som er mye større. Det er generelt en manglende tillit til elitene blant folk flest. Frankrike er utsatt ved at det er stor arbeidsledighet, store økonomiske problemer, terrorangrep og et splittet samfunn, sier Rieker som likevel mener Le Pen som statsminister er «lite sannsynlig» i denne omgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Likevel kan vi ikke si noe for sikkert da det har skjedd overraskende ting i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ender det opp med at Marine Le Pen blir president i Frankrike tror «Rieker at hele Europa kan forandres».

– Hvis Marine Le Pen og Nasjonal Front skulle vinne presidentvalget vil det ha stor betydning. Marine Le Pen sa tidlig etter brexit at hvis hun vant valget vil hun også ha en folkeavstemning om EU-medlemskap. Om det skjer er usikkert, men om Le Pen vinner vil det uansett komme krav om et helt annet EU. Melder Frankrike seg ut er splittelsen av Europa et faktum. Da klarer neppe Tyskland holde alt sammen. Da vil flere land kunne gå ut, og da står vi med et helt nytt Europa. I mitt perspektiv har EU vært garantien for fred og stabilitet i Europa, og rokker vi ved dette vil vi få mer usikkerhet, sier NUPI-forskeren og trekker paralleller til Trump:

– Hvis Marine Le Pen vinner vil vi få et Frankrike som også vil legge vekt på nasjonalisme og proteksjonisme, på samme måte som Trump, sier Rieker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tidligere CIA-sjef: – Trump burde skamme seg

– De etablerte partiene har feilet

Rieker legger «skylden» på et etablerte partiene i Vesten.

– Det som skjer nå er et symptom på at alle de etablerte partiene i Vesten og eliten har feilet, og ikke klart å fange opp problemer og utfordringer for folk flest. Det er store grupper som føler seg helt utenfor, særlig venstresidens tradisjonelle velgere føler seg oversett. Håpet er jo at en helt ny generasjon politikere klarer å tilby noe nytt til vanlige folk, man må gjøre noe med utjevning og klasseskiller, sier NUPI-forskeren og er spent på hvilken effekt Trump vil ha på valgene i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede samme dag som innsettelsen hevdet Det hvite hus og Trump at pressen kom med feilaktige opplysninger rundt hvor mange som møtte opp.

– Jeg lurer på hvilken effekt Trump vil ha når han legger seg ut med media og egen etterretningstjeneste. Går måten han snakker på hjem til folk eller skaper det frykt? Kanskje hos noen, men jeg tror samtidig mange blir urolige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremveksten av et ytre-høyre parti i Norge vil hun ikke utelukke, men mener Norge er bedre «rustet» enn andre europeiske land.

– Vi er bedre rustet fordi klasseskillene er mindre enn i mange land. Det andre er at vi har lenge hatt en ganske åpen debatt. Og Fremskrittspartiet har bidratt til det. Det er viktig å ha debatt, slik at man unngår et samfunn der det kun er et sett av politisk korrekte meninger og at alt annet blir avvist. En slik debatt har man delvis hatt i Norge, i Sverige er det for eksempel større grad av politisk korrekthet. Men jeg tenker at man ikke skal ikke se bort fra at ting kan skje i Norge også ettersom det til en viss grad er økende ulikheter her også.

Les også: – Utviklingen man ser i USA kan bli farlig

Dette er høyrepopulistene som har størst sjanse på makt i 2017:

Lederen for det nederlandske Frihetspartiet (PVV) taler under møtet mellom ytre-høyre partiet i helgen. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
Lederen for det nederlandske Frihetspartiet (PVV) taler under møtet mellom ytre-høyre partiet i helgen. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Nederland: Parlamentsvalg 15. mars

Nederlandske Geert Wilders fra det sterkt innvandringskritiske partiet «Frihetspartiet» stiller til parlamentsvalg i mars. Han vil melde landet ut EU, stenge grensene og forby koranen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I går fikk vi et nytt Amerika, og nå får vi et nytt Europa. De andre er blinde og ser ikke sannheten, men det gjør vi! Dette er året for patriotisk frihet, året hvor vi skal ta landene våre tilbake, sa Geert Wilders under møtet i Koblenz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember hadde de en oppslutning på hele 35 prosent, ifølge NTB. Wilders mål er å bli statsminister.

Leder av Nasjonal Front, Marine Le Pen, talte i Koblenz i helgen. Foto: Michael Probst / AP
Leder av Nasjonal Front, Marine Le Pen, talte i Koblenz i helgen. Foto: Michael Probst / AP

Frankrike: Første runde i presidentvalget 23. april

Le Pens viktigste saker er innvandring og EU. Hun vil melde landet ut av Schengen og ha folkeavstemning om EU.

– Vi er ferdige med å være en minoritet i EU-parlamentet. Nå skal vi være en majoritet foran stemmeurnene, sa Le Pen under helgas møte i Koblenz.

Partiet Nasjonal Front har bindinger til Russland. I 2014 ble det avslørt at partiet Nasjonal Front har lånt 67 millioner kroner av en russisk bank med forbindelser til president Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Leder for AfD Frauke Petry. Foto: Roberto Pfeil / AFP
Leder for AfD Frauke Petry. Foto: Roberto Pfeil / AFP

Tyskland: Valg mellom 27. august og 22. oktober

CDU, det kristenkonservative partiet til statsminister Angela Merkel, er fortsatt det klart største med en oppslutning som svinger mellom 32 og 36 prosent. Men partiet har falt kraftig fra nivåer på over 40 prosent før flyktningkrisen i 2015.

Nå vil det populistiske partiet AfD utfordre Merkel. Partiets leder Frauke Petry deltok på møtet i Koblenz i helgen.

Partiet vil fortsette i EU, men forlate eurosonen og er motstandere av immigrasjon. Partiet har rundt 13 prosent av stemmene og er landets tredje største parti, ifølge nasjonale målinger.

Les også: Paven advarer mot populisme