Norsk grensekontroll:Per-Willy Amundsen vakler om norsk grensekontroll etter 12. februar

GRENSEKONTROLL? Per-Willy Amundsen lovet å legge til side egne meninger da han overtok som justis- og beredskapsminister etter Anders Anundsen. Det demonstrerer han nå.
GRENSEKONTROLL? Per-Willy Amundsen lovet å legge til side egne meninger da han overtok som justis- og beredskapsminister etter Anders Anundsen. Det demonstrerer han nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen (Frp) vet ikke om han vil be EU om lov til å forlenge norsk grensekontroll etter 12. februar. Før han ble statsråd, ville han si opp hele Schengen-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Schengenavtalen og grensekontroll

Det skal normalt ikke være grensekontroll på indre grenser i Schengen-området, som Norge er en del av. EU åpner likevel for unntak, og etter flyktningkrisen har fem land innført kontroller.

* Norge kontrollerer ferjeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland.

* Sverige har grensekontroll på havner og Øresundbroen.

* Danmark har grensekontroll på ferjeankomster fra Tyskland og langs den dansk-tyske landgrensa.

* Tyskland har grensekontroll langs landgrensa mot Østerrike.

* Østerrike har grensekontroll langs landgrensa mot Slovenia og Ungarn.

* Dagens kontroller varer til 12. november. EU-kommisjonen anbefaler nå tre måneders forlengelse. (©NTB)

– Dette spørsmålet er til behandling i departementet. Jeg er veldig bevisst denne situasjonen, og vurderer nå hvordan vi best kan ivareta norske interesser.

Det svarer statsråd Per-Willy Amundsen (Frp) på ABC Nyheters spørsmål om hva Norge vil gjøre når EUs tillatelse til midlertidig grensekontroll utløper 12. februar.

Vaklingen kort tid før EU-kommisjonens tillatelse til kontroll utløper, står i sterk kontrast til at Amundsen i fjor gikk inn for å si opp hele Schengen-avtalen.

I motsetning til den norske regjeringens tvil, har Danmark gjort klart at de arbeider for å forlenge sin tillatelse. Der har det bred politisk tilslutning.

– Vi er enige i ønsket om forlenget grensekontroll, sier partiformannen for Socialdemokraterne, Mette Fredriksen, til ABC Nyheter.

Selv Angela Merkels Tyskland er mer bestemt i saken, enn H-/Frp-regjeringen i Norge. De ønsker forlengelse av tillatelsen til å ha grensekontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Tyskland vil forlenge grensekontrollen ytterligere

Langt fra Amundsen privat

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier derimot til ABC Nyheter at også han og regjeringen fortsatt er i tenkeboksen.

Siden Norge har sluttet seg til EUs Schengen-avtale, tillater EU bare unntaksvis å opprette grensekontroll. I november i fjor ga EU-kommisjonen motstrebende Norge og fire andre land tre måneder til på å kontrollere (se faktaboks).

Det var den økte tilstrømningen av asylsøkere i 2015 som gjorde at EU åpnet for at Norge kan ha en midlertidig grensekontroll på fergeankomster fra Sverige, Danmark og Tyskland. Begrunnelsen var at det trengtes for å opprettholde offentlig ro og indre sikkerhet.

Da Amundsen tiltrådte som statsråd, presiserte han at han ikke ville stå for sine private meninger, men til enhver tid uttrykke regjeringens politikk. Derfor er spranget stort:

– Schengen-avtalen har vist seg ikke å fungere. Det må vi ta konsekvensene av. En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet, sa Amundsen i januar 2016.

Les også: Krise i Europas håndtering av migranter - nå ligger Listhaug etter Danmark