Narkoliberal organisasjon gransker motstandere

Oslo (NTB): Organisasjonen Normal, som jobber for lovliggjøring av cannabis, har samlet store mengder dokumenter om sine meningsmotstandere i en lukket database. Datatilsynet er skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av det siste året har organisasjonen søkt om innsyn i titusenvis av offentlige dokumenter om aktører på rusfeltet, skriver Klassekampen. Dokumentene er blitt samlet i en database som kun organisasjoner Normal samarbeider og enkelte journalister har tilgang til.

Datatilsynet stiller seg tvilende til om det er lovlig å ikke gi organisasjonene og personene man har hentet informasjon om, tilgang til databasen.

– Dersom disse opplysningene stemmer, høres det ut som man driver behandling av personopplysninger. Da omfattes man av personopplysningsloven, med alle plikter som ligger der, sier Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet.

Ifølge Normal ønsker de å sikre at offentlig støtte innen rusfeltet brukes på lovlig vis.

– Jeg kan se at det kan føles ubehagelig, men dette er offentlige dokumenter, og vi er ikke ute etter å ta noen enkeltpersoner. Vi er opptatt av at ressursene blir brukt på en måte som ivaretar brukernes behov og menneskerettigheter, sier Ester Nafstad i organisasjonen Normal. (©NTB)

Personvernpolicy