Her finner hoppsportens nye superstjerne harmonien

Daniel-André Tande fant lett roen på utøverhotellet. Like før leggetid gikk avslappet rundt i morgenkåpe og pratet løst og fast med lagkameratene.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Daniel-André Tande fant lett roen på utøverhotellet. Like før leggetid gikk avslappet rundt i morgenkåpe og pratet løst og fast med lagkameratene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det var ingenting som tydet på nerver før fredagens stjerneduell mot Kamil Stoch. Tilsynelatende uberørt vandret Daniel-André Tande rundt i morgenkåpa på utøverhotellet før det siste rennet i hoppuka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg er faktisk ikke så veldig spent, sa Tande til NTB like før leggetid torsdag kveld.

Kongsberg-hopperen gjespet litt, men fortalte villig – som han har gjort under hele hoppuka som har gjort ham til en av hoppsportens store stjerner – om skihopping, forventninger og de siste forberedelsene.

-Uff, det begynner å bli litt langt hår. Det lugger. Jeg får vel dra hjem og klippe meg, sa Tande i en plutselig avsporing der han dro fingrene gjennom håret akkurat som en superstjerne ville gjort det i en reklame.

Familien på plass

Fattige 1,7 poeng skiller ned til Stoch før fredagens hoppukeavslutning i Bischofshofen. En seier i hoppuka vil ta Tande inn i historiebøkene.

Han har valgt ut hoppdressen som skal hjelpe ham til Norges 11. seier i den tysk-østerrikske hoppuka. Bare frokost, lett trening og lagmøte gjenstår før Tande reiser til Paul Ausserleitner-bakken hvor det hele skal avgjøres på ettermiddagen.

Tandes rom, som han deler med Andreas Stjernen, er plutselig fullt av lagkamerater. Anders Fannemel og Halvor Granerud er innom. Tom Hilde melder at han skal inn i dusjen.

Hoppdressene henger stylet på veggen. TV-skjermen viser bilder fra torsdagens kvalifisering.

Mamma Trude og søsteren Ida er begge på plass i Bischofshofen fredag. Norge kan få sin første hoppukemester siden Anders Jacobsen i 2007.

Tyske aviser har gjort Daniel-André Tande til sin store yndling. Med et utseende som ville gjort en modell stolt, er KIF-hopperen blitt en sikker vinner.

Tandes smil går hjem hos de aller fleste. Han håper i det lengste å unngå hemmelig telefonnummer. 22-åringen elsker å prate om skihopping.

Han er den siste hopperen som går ut av bakkene. Både unge og eldre autograf- og selfiejegere får sitt. Norsk presse får intervjue han så lenge at selv arrangørene av hoppukerennene stusser over åpenheten, ærligheten og tilgjengeligheten.

Ungpikeidol

Daniel-André Tande har tatt Tyskland og Østerrike med storm. Friskt var det også i vindkastene som var nær å frata Kongsbergs nye hoppsønn muligheten til å sikre hoppukeseieren.

Et friskt drag fra siden nappet i skiene. Tande, som har en enorm kroppsbeherskelse, reddet seg inn og landet likevel trygt.

39.-plassen i kvalifiseringen betyr ingenting. Verdenscuplederen er direkte kvalifisert i hoppukefinalen.

-Alltid venstre først. Sko, hansker, hva det måtte være. Jeg er litt opphengt i det, sa Tande der han sto ikledd en hvit morgenkåpe fra hotellet.

-Også må jeg kose med dressen. Skal den spille på lag, må den også pleies, sa mannen som kan stoppe den tiårige norske hoppuketørken.

Han drar hånden gjennom håret en gang til.

I løpet av fredagen håper han å dra inn gullørnen som gis til hoppukevinneren.

Da blir ungpikeidolet enda større.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden