FN ber om rask iverksetting av avtale i Kongo

Joseph Kabila blir sittende som Kongos president inntil videre. FNs sikkerhetsråd ber om at avtalen om maktovergang implementeres raskt og at det holdes nytt valg innen utgangen av året. Foto: John Bompengo / AP / NTB scanpix
Joseph Kabila blir sittende som Kongos president inntil videre. FNs sikkerhetsråd ber om at avtalen om maktovergang implementeres raskt og at det holdes nytt valg innen utgangen av året. Foto: John Bompengo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

New York (NTB-AFP): FNs sikkerhetsråd ber om at avtalen som skal få slutt på den politiske uroen i Kongo raskt settes i verk i sin helhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et enstemmig Sikkerhetsråd vedtok et fransk forslag som understreker hvor viktig det er at det avholdes et troverdig valg i Kongo innen utgangen av året.

– Sikkerhetsrådet ser optimistisk på den fleksibiliteten og kompromissviljen de politiske lederne i Kongo har utvist når de har blitt enige om denne avtalen for stabilitet, fred, utvikling og styrking av et konstitusjonelt demokrati i Kongo, heter det i en uttalelse fra rådet.

– Vi ber alle aktører i Kongo ta vare på den innstillingen i de videre samtale slik at alle utestående saker kan løses raskt. Det gjelder særlig den praktiske håndteringen av regjeringsmakten i tiden før og under valget.

Sikkerhetsrådet oppfordrer også de politiske partiene som ennå ikke har skrevet under på avtalen, til å gjøre det. Avtalen som ble klar lørdag er meglet fram av den katolske kirken. Den inneholder en skisse til en tidsplan der Joseph Kabila blir sittende som president fram til det holdes valg. Opprinnelig utløp presidentperioden hans 19. desember i fjor, men da var partene ennå ikke blitt enige om en vei videre. (©NTB)

Personvernpolicy