Aktor ber om 10.000 kroner i bot i Hijab-saken

Frisøren Merete Hodne anket til lagmannsretten etter at hun ble dømt for diskriminering i den såkalte hijab-saken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Frisøren Merete Hodne anket til lagmannsretten etter at hun ble dømt for diskriminering i den såkalte hijab-saken. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor ber om at frisør Merete Hodne på Bryne får 10.000 kroner i bot i den såkalte hijab-saken. Da ankeforhandlingene startet tirsdag, sto hun fast på at hun ser hijab som et politisk symbol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor, statsadvokat Asbjørn Eritsland, ba tirsdag om at frisøren får 10.000 kroner i bot etter å ha nektet hijabkledde Malika Bayan adgang til frisørsalongen hun driver på Bryne, skriver Stavanger Aftenblad. Hodne ble i Jæren tingrett i september dømt til å betale den samme summen for diskriminering, men anket saken til lagmannsretten.

Frisørens forsvarer, Linda Ellefsen Eide, ba om at Hodne frifinnes.

– Om retten er i tvil om Hodne har avvist Bayan fordi hun mente at hijab var et politisk plagg eller et religiøst plagg, så skal hun frifinnes. Da skal tvilen komme min klient til gode, sier hun.

Les også:

Frisør dømt for å nekte kvinne med hijab adgang

Frp-politiker sidestiller hijab med nazikostymer

IS-flagg

Da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett, beskrev Hodne seg selv som muhammedanerkritiker, og hevdet fortsatt at det ikke var religiøse grunner til at hun nektet å ta imot Bayan som kunde i oktober 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg er hijab det samme som et IS-flagg. Hijab er et politisk symbol. En kan i utgangspunktet ikke vite om personen under er muhammedaner eller om det er noen som tror at det er Gud som har bestemt at de skal gå med dette plagget, sa Hodne blant annet, ifølge Stavanger Aftenblad.

Les også: Hijab-nekt på sykehjem er i strid med loven

Provokasjon?

Forsvaret hadde fått på plass et nytt vitne, en mann fra Time kommune på Jæren, som skal ha overhørt Malika Bayan få instruksjoner om å oppsøke Hodnes frisørsalong.

– I Bryne sentrum sto det fem-seks stykker, og jeg overhørte at de sa at «nå skal du gjøre sånn og sånn og gå opp til Hodne». Slik jeg forsto det, planla de det der og da, forklarte vitnet.

Mannen forklarte at han først ble klar over hva han hadde overhørt da han leste om saken i avisen. Bayan avviste mannens påstander kontant da hun forklarte seg i lagmannsretten, og hevder besøket hos Hodne slett ikke var planlagt.

Les også:

Sykehjem tviholder på hijab-forbud

Ansatte anmelder sykehjem for hijabnekt

Oslo kommune refses for å ha bedt jobbsøker ikke bruke hijab