Republikanere vil vingestekke etikkombud

Etikkombudet i Representantenes hus er under press. Det går mot at de folkevalgte skal holde oppsyn med sin egen etikk. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Etikkombudet i Representantenes hus er under press. Det går mot at de folkevalgte skal holde oppsyn med sin egen etikk. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Washington (NTB-AP): Republikanerne i Representantenes hus har stemt for å legge det hittil uavhengige etikkombudet for Kongressen inn under husets etikkomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både demokratene og flere andre grupper i sivilsamfunnet reagerer på det som regnes som en vingestekking av ombudet. Ombudet ble opprettet i 2008, i kjølvannet av en korrupsjonsskandale som endte med at tre kongressmedlemmer havnet i fengsel. I stedet for å holde et våkent og uavhengig øye med etikken til de folkevalgte, blir ombudet altså underlagt en komité bestående av nettopp folkevalgte.

De republikanske medlemmene i Representantenes hus har med sitt vedtak gått imot noen av sine øverste ledere. Tirsdag er det ventet at hele kammeret skal stemme over ombudets fremtid.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, påpeker i en uttalelse at republikanerne gikk til valg med en parole om å «drenere hengemyra» – rydde og røske opp i den etablerte politiske eliten – i Washington.

– I stedet har de gått inn for å fjerne den eneste uavhengige instansen som holdt et øye med etikken i handlingene deres, sier hun kvelden før den nye Kongressen samles.

– Etikken er visst det første offeret for den nye, republikanske Kongressen, legger hun til. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden