Obama straffer Russland, Trump vil legge saken bak seg

Mens president Barack Obama innfører straffetiltak mot Russland etter de påståtte hackerangrepene, mener hans etterfølger Donald Trump at USA må «komme seg videre».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld kunngjorde Obama en rekke diplomatiske og økonomiske reaksjoner mot Russland som straff for at landet skal ha forsøkt å blande seg inn i den amerikanske valgkampen. Blant annet har 35 russiske diplomater har fått 72 timer på seg til å forlate USA.

Kort tid senere gjorde kommende president Donald Trump det klart hva han mener om saken.

– Det er på tide for landet vårt å komme seg videre til større og bedre ting, sa Trump på en pressekonferanse i Florida.

Les også: USA straffer Russland over angivelig hacking

Skal møte etterretningssjefer

Han lovet imidlertid å møte etterretningssjefer for å høre mer om saken.

– Uansett, for landet vårt og for det fantastiske folket vårt, kommer jeg til å møte ledere for etterretningstjenestene i neste uke for å bli oppdatert på faktaene rundt denne situasjonen, sa Trump, som tar over som president om tre uker.

Han har tidligere avvist anklagene om at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiet og har beskyldt etterretningstjenestene for å ha en politisk agenda. Både CIA og FBI har konkludert med at Russland sto bak dataangrepene. Etterforskerne mener dette ble gjort for å hjelpe republikanernes kandidat Donald Trump med å vinne valget.

Les også: Kreml lover represalier etter USAs sanksjoner

Varsler flere tiltak

Barack Obama har varslet at flere represalier vil iverksettes framover. Noen av dem vil ikke bli offentliggjort.

– Alle amerikanere burde bekymre seg over Russlands handlinger. Dette er et svar på Russlands innsats for å skade amerikanske interesser, sier USAs president.

Han oppfordrer allierte til å motsette seg Russlands forsøk på å «blande seg inn i demokratisk styre.»

Les også: Brende:– Forståelig at Obama innfører sanksjoner

– Vil ødelegge relasjonene

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier at president Vladimir Putin i løpet av kort tid kommer til å ta en beslutning om hvordan Russland skal svare på USAs sanksjoner.

– USA prøver å ødelegge amerikansk-russiske relasjoner, som allerede har nådd et bunnpunkt, sier Peskov, og legger til at Russland kommer til å svare på en «passende måte, basert på prinsippene om gjensidighet».

Russland har også sagt de vil avvente og se hvilke signaler Trump etter hvert kommer med.

– Det nærmer seg en overtakelse i Det hvite hus, med en mulig annerledestenkende påtroppende president, og det er en omstendighet som Russland må ta til etterretning, sier Konstantin Kosatsjev i utenrikskomiteen i det russiske parlamentet.

Personvernpolicy